Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur ser det ut att plugga juridik i USA?

03 jul 2017
FRÅGA
Jag är även intresserad att lösa juridik utomlands i USA Kalifornien är det dyrt hur mycket kostar det och går det att pluggar utomlands med svenska betyg? Hur många år är cirka juridiska utbildningar i universitet i USA?

Svar:

04 jul 2017

Hej, 

Hur dyrt det är att plugga juridik på högskolor/universitet i USA kan se väldigt olika ut bl.a. beroende på vilken universitet det handlar om, var den ligger, om man vill bo på campus, hur mycket litteratur man måste köpa osv. Oftast står man själv för egna kostnader som hyra/egna räkningar, mat, transport och redskap för studierna. Det kan finnas stipendium eller organisationer som kan hjälpa till med kostnaderna av själva studierna, då man i USA måste betala för att gå på universitetet, jämfört med Sverige. Vill man även bo på campus kan den totala kostnaden bli väldigt hög. Du kan behöva få dina svenska betyg bedömda och omvandlade till det system som används i USA / den staten du ev. kommer att plugga på för att kunna söka med dina betyg. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig komma vidare med detta. 

Hela utbildningen för att bli Jurist/Advokat på collage i USA, är ungefär 6-7 år lång, med ytterligare tid för att plugga inför de stora proven och väntan på resultaten. Först går man på universitet/högskola i fyra år med heltidsstudier som en "undergraduate" och där man behöver ta examen och få bachelors degree för att vara behörig till Law school. Sedan måste man klara av ett prov som heter Law School Admissions Test, eller LSAT. Betyget på detta prov kan vara avgörande om man vill komma in på en bra Law school. Om man klarar av provet och blir antagen på en Law school där man studerar på heltid, tar det 3 år att slutföra studierna. Efter det måste man klara av Bar exam för att kunna praktisera, där kan det ta ett par månader att plugga inför provet och ytterligare ett par månader att få resultatet. Detta kan se lite olika ut från stat till stat då de oftast har olika regler och krav. 

Bästa hälsningar! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information