Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Jag saknar vissa betyg kan jag ta examen från gymnasiet?

01 jul 2017
FRÅGA
Hej! Kan man ta studenten jag har visa betyg men har saknat men jag vill gå vidare efter gymnasiet och studera. Kan man ta studenten då?

Svar:

03 jul 2017

Hej, 

För att ta examen från gymnasiet behöver man först klara av vissa saker. Om du läser ett högskoleförberedande program behöver man det här för att ta studenten: 

- Godkänt i 2250 av 2500 poäng. 
- Ett godkänt gymnasiearbete
- Godkänt i Svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3,
  Engelska 5 och 6
  Matte 1. 

På gymnasiet läser man oftast 2500 poäng. Det är poängen för alla kurser man läser. Till exempel är Matte 1, 100 poäng och Svenska är 100 poäng osv. Då behöver man ha godkända betyg i minst 2250 poäng. Har du med dig allt det här kan du ta studenten från programmet! 

Läser du ett yrkesförberedande program behöver man det här:

- Godkänt i 2250 av 2500 poäng
- Ett godkänt gymnasiearbete
- Godkänt i 400 poäng av de programgemensamma ämnena
- Godkänt i Svenska/svenska som andra språk 1
  Engelska 5
  Matte 1

Om du är osäker på om du läser ett yrkesförberedande eller högskoleförberedande program kan du se en lista på alla program här och se vad du läser: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. Här kan du läsa mer om att ta examen från gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335. Om du har ämnen kvar att läsa efter gymnasiet kan du göra det på komvux. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig att prata med med komvux. Efter det kan du studera vidare på universitet/högskola. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information