Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur mycket ändras poängen från det preliminära valet till den slutgiltiga?

30 jun 2017
FRÅGA
Hej! jag har i första hand sökt teknikprogrammet som på den skola jag har sökt hade 250 poäng i det preliminära valet, jag har 282,5 poäng och undrar om poängen kan höjas med över 30 poäng inför det slutgiltiga valet?

Tacksam för svar!

Svar:

30 jun 2017

Hej!

Det är svårt att avgöra hur antagningspoängen kan ändras från år till år, även från den preliminära antagningen till den slutgiltiga antagningen. Antagningspoängen brukar ändras lite men oftast inte så mycket som 30 poäng från den preliminära till den slutgiltiga antagningen under samma år. Det du kan göra är att titta på antagningsstatistiken för en viss skola, det brukar finnas statistik från flera år tillbaka, både från det preliminära resultatet och det slutgiltiga resultatet. Där kan du även se hur antagningspoängen såg ut och du kan försöka se ett mönster kring mycket poängen har ändrats genom åren. Här kan du se det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Först väljer du den ort/kommun där skolan ligger och fortsätter därifrån till antagningsstatistik för den skola du är intresserad av. Du kan också titta på detta: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/snittbetyg-gymnasiet-2017-12455, det visar det genomsnittliga antagningspoängen för alla nationella program i hela Sverige från läsåren 15/16 och 16/17. För Teknikprogrammet var antagningspoängen för läsåret 15/16 237 poäng och för läsåret 16/17 var antagningspoängen 240 poäng. Det kanske kan hjälpa dig få en fingervisning för hur det har sett ut och hur det eventuellt kan se ut i år! 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information