Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Fråga om sent omval och hur det ser ut med placering.

22 jun 2017
FRÅGA
hej
jag vill ändra mina val.
vad gäller ? sent omval? eller sent ändringsval ? eller är det samma sak ??
jag vill byta plats på mitt första respektive andrahandsval.
så jag lägger nytt val på första platsen, och lägger mitt nuvarande förstaval sist på
listan. jag kommer hamna som reserv på mitt nya förstaval. frågan är då vad händer med
mitt nuvarande förstaval, kommer detta ligga kvar (kommer platsen vara kvar) eller kommer
den platsen också hamna som en reserv.

Svar:

24 jun 2017

Hej, 

Om du vill ändra din ansökan och göra sent omval/ sent ändringsval är det bra att du först och främst tittar på ditt antagningskanslis hemsida för att se vad som gäller i din kommun, vilka regler det finns kring det sena valet, hur du ska gå tillväga och hur du ska lämna in den nya ansökan. Vanligast är det så att alla nya val som ersätter eller hamnar högre upp än ditt nuvarande första val, alltså ett nytt första val, prövas som sen. Det betyder att du endast kan erbjudas en plats om det finns lediga platser, de elever som sökte vid de första tillfällena erbjuds platser först. Samma sak gäller om du lägger till nya val eller flyttar tidigare val högre upp. Det är alltid bra att lägga sitt nuvarande första val sist på listan på den nya ansökan, som du tänker göra. Om du har antagits på ditt nuvarande första val kommer den platsen inte att försvinna om du själv inte tackar nej till den och beroende på hur du ändrar i din ansökan brukar det vara så att din placering i de valen som inte flyttas, eller får en längre randordning är kvar som tidigare. Som sagt kan denna process se lite olika ut från kommun till kommun. 

Här kan du se en lista på alla antagningskanslier och hitta den som gäller för din kommun: http://antagningskanslier.se. Där kan du få tag på den blanketten som behövs vid en sen ansökan och mer information kring hur du ska gå tillväga och hur du kan skicka blanketten till antagningskansliet för granskning. Det brukar även finnas exempel på hur man ska göra, som du kan följa när du gör ditt val. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information