Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Jag har E i varje ämne, räcker det för att börja på gymnasiet?

19 jun 2017
FRÅGA
Hej! Jag har E betyg på alla ämne, är det räker att börja gymnasiet?
Jag vill bli tandläkare.

Svar:

20 jun 2017

Hej,

Om du har läst 16 ämnen och har fått ett E i varje ämne som är 10 poäng, blir det 160 poäng. Om du har läst 17 ämnen blir det 170 poäng. Det är svårt att säga säkert om man kommer in på den skolan och det program man har sökt till men för att du även har godkänt i de ämnen som krävs för behörighet till gymnasiet som Svenska/svenska som andra språk, Matte och Engelska har du allting som krävs! Om du vill veta hur antagningspoängen ser ut för en skola/program kan du titta på förra årets antagningspoäng för att se hur det ungefär kan se ut i år: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig hitta skolor och program om du känner dig osäker. 

Du kan söka till tandläkarprogrammet med dina gymnasiebetyg. För att bli tandläkare efter gymnasiet måste man ha med sig några kurser. Man måste ha Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matte 4. Alla de här ämnena läser man på Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Men du kan välja ett annat program om du inte vill läsa Naturvetenskapsprogrammet och läsa de kurserna som behövs på komvux innan du söker till tandläkarprogrammet på universitet/högskola. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information