Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad ska man göra om man har för låga betyg för en utbildning?

16 jun 2017
FRÅGA
Hej! Vad kan man göra om man får för låga betyg för att söka en utbildning på universitetet? Ska man välja något annant, ge upp den drömmen eller går det att läsa upp på något sätt? Mvh Nora

Svar:

18 jun 2017

Hej Nora! 

Ibland händer det att man inte når upp till antagningsgränsen men du ska absolut inte ge upp dina drömmar! Om det handlar om att du inte har med dig de kurser som krävs för behörighet eller att du inte har läst eller fått betyg på några kurser kan du läsa upp de på komvux. Du kan kontakta den komvux som finns i din kommun och boka en tid med studie- och yrkesvägledaren för att prata igenom det du vill göra och lägga upp en plan där du får med dig allt som behövs på bästa sätt. Om det däremot handlar om låga betyg kan du göra prövningar. Då är det ett eller flera prov som kan vara upplagda lite olika beroende på vilken kurs det handlar om, och du får ett betyg på det sättet. Prövningar är oftast så att du läser och pluggar hela kursen på egen hand och sedan skriver provet på den komvux. Ibland kan man även välja att får lärarledd undervisning medan man pluggar inför proven. Du kan göra prövningar flera gånger tills du känner dig nöjd. Det är bra att prata med studie- och yrkesvägledaren där för att få veta mer om vilka datum de erbjuder prövning och hur du kan skriva upp dig. Du kan också skriva högskoleprovet. Högskoleprovet kan man skriva två gånger per år, en gång under våren och en gång under hösten, även där kan du skriva provet flera gånger tills du känner dig nöjd med resultatet. Då söker man till utbildningen med sitt provresultat och hamnar i en annan urvalsgrupp vid antagningen till utbildningen på universitet/högskola. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information