Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Jag står mellan två program, vilken ska jag välja?

06 jun 2017
FRÅGA
Hej! Jag heter Alicia och har lite frågor gällande gymnasium. Jag har två linjer som jag väljer mellan. Den ena är Naturvetenskapsprogrammet med inriktning samhällsvetenskap och den andra är samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap. Fördelen med natur är att man får en bred utbildning och inte stänger några dörrar, jag har det dessutom ganska lätt i skolan och tror jag skulle klara av det även fast jag vet att det är mycket plugg. Nackdelen är bara att jag inte är jätteintresserad i matte och NO-ämnena vilket jag vet att det är mycket av i detta programmet. Kan det bli så att jag tycker att dom ämnena blir roliga på gymnasienivå? Jag tycker att naturvetenskapliga yrken verkar väldigt roliga även fast jag inte tycker att dom ämnena är dom roligaste nu i grundskolan. Den andra linjen tror jag egentligen passar mig bättre då jag gillar svenska och SO-ämnen. Fast om jag väljer den linjen så stänger väl det dörrarna till naturvetenskapliga yrken? Jag vet inte hur jag ska tänka, har ni några tips?

Svar:

07 jun 2017

Hej Alicia, 

Det verkar som att du har tänkt och läst på om detta väldigt mycket vilket är jättebra! Det stämmer som du har skrivit att det finns mycket matte och NO-ämnen på Naturvetenskapsprogrammet, det kan absolut bli så att du blir intresserad av det senare men som sagt läser man flera kurser inom detta område. Här kan du se exakt vilka kurser man läser på programmet och på inriktningen: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet. Det är alltid bra att utgå ifrån sitt intresse när man ska göra sitt val, då blir det oftast lättare att plugga när man känner att man blir engagerad i ämnena man ska läsa. Sedan kan du även göra en lista på de yrken du kan tänka dig och se vilka behörighetskrav som gäller där, det kan du se på www.antagning.se. Då kan du jämföra behörighetskraven med de kurser man läser på programmet och se om de hamnar på ett program mer än det andra. 

Om du väljer Samhällsvetenskapsprogrammet är det inte alls så att dörrarna till naturvetenskapliga yrken stängs helt utan det finns flera möjligheter att ta med kurser som man annars skulle läsa på Naturvetenskapsprogrammet. T.ex. kan man lägga till ett par kurser som individuella val, eller skriva prövningar. Du kan också läsa upp ämnena efter gymnasiet på t.ex. Komvux eller skriva högskoleprovet och söka med det resultatet. Här kan du se programmets programstruktur: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet. Samma sak kan du göra om du väljer Naturvetenskapsprogrammet och vill inkludera fler ämnen från Samhällsvetenskapsprogrammet! 

Du kan fortsätta tänka i de banorna, skriv ner för- och nackdelar med båda programmen och inriktningarna, det kan vara ett bra sätt att få ner alla dina tankar på ett och samma ställe. Då kanske du märker att du vänder dig mot ett av valen lite mer än det andra. Det kan också vara ett bra sätt att strukturera dina tankar och åsikter, det kan t.ex. leda till helt nya tankebanor! Du kan också gå igen denna checklista inför gymnasiet som kan vara till hjälp: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309

Stort lycka till Alicia! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information