Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag ta igen kurser från åk 1 under sommaren?

05 maj 2017
FRÅGA
Hej! Jag började gymnasiet 2015 och gick då estet/media inriktning. Trivdes inte riktigt med skolan och linjen så bytte till samhälle/media i en annan skola runt oktober. Gick där tills April men var väldigt skoltrött så valde att hoppa av och börja igen nästa år. Började ettan igen till hösten med samma inriktning men en del privata grejer hände vilket jag mådde väldigt dåligt av så hoppade av igen redan efter en månad.

Mår mycket bättre nu och vill väldigt gärna börja plugga igen, men får lite ångest av att jag ligger två år efter alla andra. Så min fråga är om det är möjligt att hoppa in i tvåan? Är det möjligt att kanske plugga igen sina oavslutade kurser i sommar eftersom jag var så nära att gå klart ettan?
Tack!

Svar:

07 maj 2017

Hej, 

Vad tråkigt att höra om hur det har varit för dig! Vad jag har förstått så har du läst första året av programmet fram tills ungefär slutet av vårterminen. För att du har läst så långt fram kan du prata med studie- och yrkesvägledaren på skolan du gick på och se hur mycket av kurserna du hade kvar. Om du vill börja på samma skola och program igen kan du även se om det finns möjligheter för dig att ta igen det som du hade missat av det första året medan du läser det andra. För att du var så nära att gå klart kan det finnas en chans att du får göra det sista som krävs för att få betyg på kurserna, men hur och om detta går att få ihop är svårt att säga, därför är det bra att du så snabbt som möjligt pratar med studie- och yrkesvägledaren för att få veta mer om hur det ser ut för dig. 

Om det inte är möjligt kan du kanske göra prövningar, alltså skriva ett eller flera prov för kurserna som man läser det första året och få betyg för de, och sedan fortsätta till det andra. Här är det rektorn som beslutar om hur det kan se ut med prövningar och vad du behöver göra för att ta igen allt. Det som kan vara lite svårt med att göra detta under sommaren är att man oftast tar in elever som har fått F eller av andra skäl kan behöva sommarskola. Men i detta fall handlar det, antar jag, om alla kurser det första året och då kan det vara svårt för skolan att arrangera så att det finns tid och lärare för allt som krävs. Detta ser olika ut från skola till skola och det kan ändå finnas en chans att din skola kan hjälpa dig med något under sommaren, eller om ni gör upp en plan för det nya skolåret. Om det inte finns några alternativ kan det vara så att du måste börja om från början med det första året. Jag hoppas det finns något som du känner dig bekväm med! 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information