Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man bli Kriminalinspektör efter Vård- och omsorg?

05 maj 2017
FRÅGA
Kan jag gå Vård och omsorgsprogrammet men ändå bli kriminalinspektör?

Svar:

07 maj 2017

Hej, 

Kriminalinspektör, eller Polisinspektör, är en tjänstegrad inom den svenska polisen. Oftast når man denna tjänstegrad genom interna utbildningar, därför har man som grund en polisutbildning. För att bli Polis behöver man grundläggande behörighet, godkänt i Svenska 3, Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2  och Historia 1b/1a1+1a2. Det finns även fysiska, medicinska och psykologiska krav tillsammans med andra prövningar som man måste klara av. Här kan du läsa mer om det: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/

Om du läser Vård- och omsorgsprogrammet behöver du lägga till vissa kurser för få grundläggande behörighet och få med alla behörighetskrav som behövs för att bli Polis. För grundläggande behörighet är det en kurs i svenska och en kurs i engelska som krävs. Här kan du se poängplanen för Vård- och omsorgsprogrammet och se vilka kurser man läser där och vilka du behöver: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig göra en plan för att få med alla kurser som behövs. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information