Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Funderingar om byte och behörighet på Komvux.

02 maj 2017
FRÅGA
Hej! Jag heter Razieh 29 år och går på kumvux jag har läst svenska 1-2-3 samhäskunskap 1b och naturkunskaps 1B nu läser jag barn och fritids programmet på distans. Jag har läst 500 pöäng men jag är intresserad av att bli läkare eller tandläkare .Jag undrar om hur går det om jag byta programmet. Räknas 500 pöängen som Jag har läst på barn och fritids eller inte. Hur många pöäng behöver jag att få ett gymnasium examen och behörighet examen för att studera läkare eller tandläkaren på högskolan?
Jag är tacksam för er svar.

Svar:

03 maj 2017

Hej Razieh, 

Om du vill byta program kan du prata med studie- och yrkesvägledaren där eller den ansvarige, och fråga de hur du kan byta, hur det går till och vad du ska tänka på. För att bli Läkare eller Tandläkare krävs det att man har med sig vissa kurser från sin gymnasieutbildning och dessa är grundläggande behörighet, Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Dessa kurser får man direkt från Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap, eller om det finns ett annat sätt för dig att läsa de kurser som krävs på Komvux och få med det som krävs för behörighet. 

För att få gymnasieexamen behöver man läsa och ha godkänt i minst 2250 av 2500 poäng. De kurser du har läst borde absolut räknas med om du byter, kurser som Svenska och Samhällskunskap ändras inte beroende på det program man läser. Dina betyg på de kurser sitter kvar och om du fortsätter med de andra kurserna du har tänkt läsa, och de man behöver läsa för att få behörighet läggs de till i ditt betyg. För att man också behöver grundläggande behörighet för att söka till universitet/högskola behöver man också Matte betyg och Engelska betyg. Som sagt kan din studie- och yrkesvägledare hjälpa dig lägga upp en plan för de kurser du behöver och hur du kan läsa de på bästa sätt. 

Stort lycka till Razieh! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information