Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Funderingar om gymnasievalet och universitetsstudier.

06 mar 2017
FRÅGA
Hej! Det är så att jag har väldigt svårt att välja linje. Jag funderar mellan ekonomi och teknik. Just nu är jag rätt säker på att det är ekonomi jag vill fortsätta med efter gymnasiet, och drömmen är att komma in på HHS Stockholm. Men det lutar mest mot att gå teknik på gymnasiet då det känns som att den är bredare, samt att om jag ändrar mig om ekonomihållet så är teknik något annat jag är intresserad av. Jag har kollat och får fortfarande behörighet till de ekonomiutbildningar jag kollat på om jag går teknik, men det jag undrar är om det är mycket man lär sig inom ekonomi på gymnasiet som man behöver ha med sig på ekonomiutbildningar på universitet. Kommer det bli svårt att hänga med på ekonomin på högskolor om man går teknik?

Svar:

08 mar 2017

Hej, 

Jag förstår att det kan kännas lite rörigt inför gymnasievalet med det verkar som att du har tänkt mycket på det du vill läsa och det är jättebra! För att du får behörighet till det du vill läsa med båda programmen som du har nämnt är det helt upp till ditt eget intresse och vad du vill helst vill göra. Det som erbjuds på Ekonomiprogrammet är bra att ha med sig om man vill fortsätta i den inriktningen men det är absolut inte så att studierna på universitetet blir omöjliga om man inte har läst ekonomi tidigare. Teknikprogrammet kan ge dig en helt annan form av kunskap som kan vara lika bra att ha med sig. Programmen på universitetet, om inte annat har nämnts, börjar från grunden och alla elever i klassen har olika bakgrunder och förutsättningar men utbildningen har ett syfte och ett mål och studierna går mot det. Som sagt är det helt upp dig till, jag skulle tipsa om att läsa mer om utbildningarna på universitetet som du är intresserad av och se hur de är upplagda, det kan ge dig en bättre uppfattning om vad som kan komma med senare. 

Lycka till med valet! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information