Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man bli Brandman om man läser VVS?

04 mar 2017
FRÅGA
Hej! Jag läser VVS nu och jag undrar om man kan bli brandman efter jag läst VVS? Till sist kan man bli brandman om inte vill gå universitet?

Svar:

05 mar 2017

Hej, 

För att bli Brandman läser man en utbildning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, det är inte en universitetsutbildning, men det är en eftergymnasial utbildning. Utbildningen heter Skydd mot olyckor och är två år lång och man får examen i säkerhets- och räddningsarbete. Efter det kan du bli Brandman. Här kan du läsa mer om utbildningen och vad som krävs för att bli Brandman: https://www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Utbildning/Skydd-mot-olyckor/

Behörighetskraven för denna utbildning är följande: examen från ett program, grundläggande behörighet, Svenska 2 och Samhällskunskap 1b/1a1/1a2. På VVS programmet läser du Samhällskunskapen men inte Svenska 2 och när det kommer till grundläggande behörighet är det upp till dig att välja in det i ditt schema då det inte erbjuds direkt i programmets poängplan. Jag skulle tipsa om att du pratar med din studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en plan som passar dig bäst!  

Stort lycka till med planerna att bli Brandman! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information