Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Söka i första hand i två kommuner?

15 feb 2017
FRÅGA
Hej igen :) fick just svar men ändå inte på allt. Testar igen. Om min dotter vill söka gymnasium (estetiskt, ev friskola, typ Kulturama) i både sin hemkommun och den kommun en av oss föräldrar så småningom är på väg till, kan hon då söka båda i första hand? Krävs det isf att vi (skilda) föräldrar är skrivna i varsin stad, eller går det ändå?

Svar:

16 feb 2017

Hej, 

Jag är inte riktigt säker på om jag förstår din fråga rätt, men när din dotter gör sitt val ska hon rangordna de utefter det hon vill läsa mest, men hon kan endast ha ett förstahandsval, sedan kommer andrahandsval osv. Hon kan söka till skolan i sin hemkommun (där hon är folkbokförd) utan några problem. Söker hon till en skola i en annan kommun som t.ex. har riksintag söker hon med samma förutsättningar som eleverna i den kommunen. Det kan också handla om frisök, då handlar det om andrahandsmottagning och hon kan bli antagen om det finns plats. När det kommer till att söka "i första hand" i båda kommunerna kan det bli lite krångligt, generellt folkbokförs barn där de bor "mest" och det blir då det som räknas som barnets hemkommun. Ni kan prata med Skatteverket om ni har vidare frågor kring folkbokföringen. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information