Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilket program ska man välja för att bli psykiater?

13 feb 2017
FRÅGA
Hej Syv!
Jag ska snart göra gymnasievalet och undrar vilken linje som passar bäst. Jag skulle vilja bli psykiatriker men orkar inte gå NaNa pga all plugg och ja gillar ba biologi. Skulle jag kunna skaffa behörighet till psykologiprogrammet första sen plugga vidare till psykiatriker?
Skulle jag kunna läsa till ämnen efter gymnasiet? Isåfall vilka?
Borde jag gå Vård och Omsorg eller Sambeteende då?
Tack för svar!!!!!

Svar:

14 feb 2017

Hej, 

Enligt Svenska psykiatriska föreningen ska man först utbilda sig till läkare och sedan specialisera sig på psykiatri. Läkarutbildningen är på 5,5 år och sedan gör man allmäntjänstgöring, AT på 18-21 månader för att få läkarlicens. Efter det kan man gå på en specialiserings utbildning som är på ytterligare 5 år för att bli psykiater. Behörigheten till läkarutbildningen är följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. För att få behörighet direkt är Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap det enda sättet. Annars kan du, som du har varit inne på, välja ett annat program och lägga till de kurser som krävs. Samhällsvetenskapsprogrammet har inte något av dessa kurser i poängplanen och det kan bli lite tajt att få plats med alla kurser som krävs. Du kan, som du har nämnt, läsa dessa kurser efter gymnasiet för att bli behörig.

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesförberedande program och det blir då ytterligare kurser som du måste lägga till för att bli behörig, även där kan det bli svårt att få plats med alla kurser under gymnasietiden. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en bra plan som passar det du vill göra. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information