Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Funderingar om läkaryrket.

04 feb 2017
FRÅGA
jag ska välja naturvetenskap programmet på gymnasiet för att jag vill bli läkare i framtid.
efter gymnasiet är det samma programmet ska jag läsa på universitet också? och hur många år?

Svar:

12 feb 2017

Hej, 

För att studera till läkare finns det vissa behörighets krav, grundläggande behörighet, Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. För att direkt få denna behörighet är Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap det enklaste sättet, som du har skrivit att du har gjort.

Efter gymnasiet läser man Läkarutbildningen på universitet/högskola. Det är inte samma program som på gymnasiet utan upplägget på universitetet utbildar eleverna till läkare med kurser och ett upplägg som syftar på det. I Sverige omfattar Läkarutbildningen 330 hp, alltså 5,5 år lång utbildning på heltid. De sista 6 terminerna består av handledd tjänstgöring på ett undervisningssjukhus. Efter denna utbildning måste eleverna utföra allmäntjänstgöring, AT, under 18-21 månader för att få läkarlicens. AT avslutas med ett prov sedan beslutas det om man får läkarlicens. Sammanlagt man kan säga att det ungefär tar 7,5 år (kan se lite olika ut) att bli läkare och få läkarlicens. Om man vill kan man även efter ett par år som läkare utbilda sig till specialist inom ett område, t.ex. kirurgi eller gynekologi. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information