Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Rätt att söka till gymnasiet utan uppehållstillstånd?

31 jan 2017
FRÅGA
Hej!
Jag kommar ifrån Afghanistan och är 17 år gammal.
Jag har inte uppehållstillstånd.
Jag går i SFI programmet och jag har 13 betyggs , jag har sökt i flera gymansiumer men frågan är:Är det möjligt att komma in på gymnasium i andra orter utan uppehållstillstånd . Eller man måsta ha uppehållstillstånd att komma in på gymnasieum .

Svar:

10 feb 2017

Hej, 

Om du är asylsökande har du rätt att söka till gymnasiet. För att du ska kunna läsa på ett gymnasieprogram som asylsökande, får du inte ha fyllt 18 år när du börjar skolan, utan måste vara högst 17 år. Det är också viktigt att du ska visa ett giltigt LMA-kort från Migrationsverket. 

För att du ska kunna vara med i den slutgiltiga antagningen ska du skicka en kopia av ditt LMA-kort till Gymnasieantagningen. LMA-kort visar att man är asylsökande i Sverige. På kortet ska det finnas ett foto, personuppgifter och annan viktig information. Du kan läsa mer om gymnasieansökan som asylsökande här: http://www.gyantagningen.se/ansokan-antagning/ar-du-asylsokande.html

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information