Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Bo själv som minderårig?

23 jan 2017
FRÅGA
Hej! Mina föräldrar har bestämt sig för att flytta utomlands i ungefär 1 år och sedan komma tillbaka till Sverige. De måste tyvär åka utomlands på grund av jobbet. Jag är 16 år och går första året på gymnasiet.
Jag undrar om det är möjligt att mina föräldrar hyr en lägenhet åt mig så att jag kan bo själv? Jag förstår att man måste utse någon som vårdnadshavare eftersom jag är under 18. Detta är inget problem, mina föräldrar har en vän som kan tänka sig se efter mig lite då och då.
Är detta möjligt och isåfall vad bör man göra? Vem bör vi kontaka för att göra detta?
Tacksam för svar!

Svar:

05 feb 2017

Hej, 

Som du har nämnt är du minderårig och sådana beslut brukar nästan alltid hamna på föräldrarna. Om ni tillsammans bestämmer att detta är vad ni vill göra är det möjligt att lösa det. Dina föräldrar är ansvariga för dig och är skyldiga att stå för de kostnader som finns tills du är 18, alltså gäller det även för en bostad. Det kan finnas möjligheter för bidrag via t.ex. Försäkringskassan om ni är intresserade av det. Ni kanske kan prata med Socialtjänsten som finns i varje kommun för att veta mer om hur ni kan gå tillväga för att hitta en lägenhet, eller hjälpa er komma vidare i er fråga. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information