Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Skillnaden mellan program för att bli polis?

17 jan 2017
FRÅGA
Hej!
Jag är en elev som går i årskurs 9 och har bestämt mig att bli polis, men jag vill veta vad är skillnaden om läsa Barn och Fritidsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet eller vård och omsorgsprogrammet så jag vill veta skillnaden eftersom man kan bli polis om man läsa dom tre programmen.
Jag hörde också att synkrav måste vara lägst 0,1 utan korrektion respektive 0,8 med korrektion på varje öga och normalt färgseende, men jag har glasögon eftersom har jag -1,5 i höger öga och -3,0 i vänster öga, men problemet bara med att läsa på långt avstånd annars jag kan ser helt perfekt utan glasögon.
Jag tränar på gymmet i fritid. Mitt modersmål är arabiska och jag kan ganska bra svenska och engelska.
Mvh
Majd Makki

Svar:

24 jan 2017

Hej Majd, 

Kul att höra om ditt engagemang för polisyrket! För att bli polis behövs följande behörighet: grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1/1a2 och
Historia 1b/1a1/1a2. Läser du dessa ämnen kan du studera vidare till polis. Alla tre program som du har nämnt ger dig den behörighet som krävs. Den största skillnaden mellan vård- och omsorgsprogrammet, Barn- och fritidsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet är att den sistnämnda är högskoleförberedande och de två första är yrkesförberedande. Det betyder att de yrkesförberedande programmen läser kurser som "specialiserar" i de områdena, speciellt i varje inriktning, jämfört med Samhällsvetenskapsprogrammet. Så egentligen är det upp till dig vilket program som känns bäst. 

När det kommer till synen gäller det för polisantagningen att avgöra vad som kan accepteras eller inte. Du kan läsa mer om de krav polisen har här: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/

Stort lycka till Majd! / Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information