Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Studera på gymnasiet på annan ort?

16 okt 2016
FRÅGA
Hej! Jag och min kompis kommer från Stockholm men vill gå på gymnasium i Sundsvall. Min kompis vill gå på fotbollsinriktning och har dessutom släkt som bor där. Hon är super duktig på fotboll så för henne lär det inte bli något problem att komma in. Jag däremot vill gå på samhällsvetenskapsprogrammet. Jag undrar, finns det någon chans för mig att komma in i någon skola i Sundsvall. Boende tror jag inte blir något problem men tar skolorna i Sundsvall emot personer från andra städer?

Tack i förhand!

Svar:

17 okt 2016

Hej,

När det gäller att läsa gymnasiet på en annan ort som du beskriver i din fråga är det svårt att ge ett enkelt svar i form av: "ja det går" eller "nej det går inte". 

Grundtanken är att kommunala skolor främst är till för de elever som bor i kommunen eller de områden som har ett samverkansavtal med kommunen. Detta skiljer sig dels från fristående gymnasieskolor samt gymnasieskolor som har riksrekrytering då båda dessa tar emot elever från hela landet på samma villkor. Riksidrottsgymnasier är på samma sätt öppna för elever från hela landet på samma villkor. Vidare kan du även söka program som inte finns på hemorten, då har du rätt att läsa dessa på annan ort. 

Är det så att inget av ovanstående gäller för dig, då kan du alltid söka ändå (det kallas för frisök) men då tas du emot i andrahand om det inte finns särskilda skäl till att du ska tas emot i förstahand. Följden av detta är att du som andrahandssökande bara kommer in efter att t.ex. den kommunens elever har kommit in vilket kan göra det svårare att komma in. 

Ovanstående är en kort genomgång av de regler som kan vara aktuella i ditt fall. Om det dyker upp fler frågor kan du med fördel ta kontakt med studie- och yrkesvägledare i din skola som kan hjälpa dig vidare.

Lycka till framöver // Anders, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information