Kan jag bli tandläkare efter att ha läst samhällsvetenskapsprogrammet?

31 aug 2016
FRÅGA
Hej jag går i 9an och har några frågor ang gymnasiet.
1. Måste man gå natur linje om man vill bli tandläkare eller kan man tex gå Sambeteende, vilken linje skulle du rekommendera och vilket gymnasie har det?.
2. Finns det en linje som heter Sam-juridik

Svar:

11 sep 2016

Hej,

För att kunna läsa vidare till att bli tandläkare behöver du dels ha en grundläggande behörighet till vidare studier på högskolan (vilket du automatiskt får vid examen från ett av de sex högskoleförberedande programmen). Sedan behöver du även ha läst följande ämnen:

Matematik 4, Biologi 2, Fysik 2 och Kemi 2.

Dessa kurser ingår inte på t.ex. sam/beteende och det kan vara svårt att lyckas välja till alla dessa kurser inom programmet. Om du väldigt gärna vill läsa exempelvis sam/beteende och ändå kunna läsa vidare till tandläkare efter gymnasiet kan du antingen ta kontakt med den/de skolor du vill läsa vid och höra om det finns möjlighet att välja till de kurser som krävs (eventuellt som utökat program). Sedan finns det även möjligheten att läsa till de kurser du eventuellt skulle sakna efter gymnasiet om du inte kan få till berhörigheten under gymnasietiden. För att bli behörig till att läsa vidare till tandläkare direkt efter gymnasiet är naturvetenskap/naturvetenskap det enklaste valet där alla dessa kurser ingår.

Oavsett vilket program du i slutändan väljer kan du enkelt hitta vilka skolor som har det om du söker via vår hemsida: www.gymnasium.se

Angående din andra fråga så är svaret nej. I de nationella programmen och de inriktningar dessa har finns det inget som heter sam/juridik, däremot finns det en inriktning som heter ekonomi/juridik.

Lycka till med dina framtida gymnasiestudier // Anders, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information