Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag läsa om första året i gymnasiet?

05 jul 2016
FRÅGA
kan man gå om första året i gymnasium ? jag vill inte byta linje, vill bara gå om året för det gick inte som jag har tänkt mig .

Svar:

06 jul 2016

Hej,

Det kan finnas möjlighet att gå om ett år på gymnsiet men det beror på vilken anledning du har till att vilja läsa om ett år. Utifrån gymnasieförordningen går det att läsa följande: ”Om en elev har fått betyget F på en stor andel av kurserna under ett läsår får eleven, om det finns särskilda skäl, gå om också sådana kurser som eleven fått lägst betyget E på under
läsåret. Förordning (2012:402).”

För att förtydliga, kurser som du har fått ett F i betyg på, de kan du alltid läsa om, åtminstone en gång. Att gå om ett helt år går att göra om det finns en anledning till detta, troligtvis inte om det gäller att du inte är nöjd med de betyg du har fått. Däremot kräver det som du kan se utifrån texten ovan att du med särkilda skäl även få läsa om kurser du fått lägst betyget E inom. Exakt hur det ser ut framgår inte utifrån det du har skrivit men du kan alltid vända dig till studie- och yrkesvägledare för stöd kring detta.

Lycka till med dina framtida studier // Anders, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information