Vill bli konstsmed på gymnasiet, var ska jag gå?

02 jun 2016
FRÅGA
Hej, jag ska göra gymnasieval om ca ett halvår och jag vill bli konstsmed, inte hovslagare, silver- eller guldsmed, utan Konstsmed. Jag är dessutom intresserad av avancerade mattematiska ekvationer och liknande. Just att jag vill bli smed oroar mig då jag inte kan hitta en svensk skola som har en linje mot smidesyrket, bör jag då göra en skräddarsydd utbildning?

Svar:

08 jun 2016

Hej,

Jag har sökt med inte hittat någon specifik gymnasieutbildning mot just yrket konstsmed. Det betyder inte nödvändigtvis att det inte finns, men jag känner inte till någon tyvärr. Skolverket har följande sida gällande smed i allmänhet: http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/sok-amnen-kurser-och-program/degree.htm?degreeCode=hvxxx&degreeName=smed&lang=sv&programCode=hv001

Det som skolverket listar ovan är innehållet i hantverksprogrammet med inriktning mot övriga hantverk. Ett tips för dig då du ändå har gott om tid kvar innan du ska söka är att kontakta en skola som erbjuder detta program/linje och höra med dem om det finns möjligheter för utbildning mot just konstsmed.

Vidare finns det även flertalet utbildningar inom smidje i allmänhet som del av vuxenutbildningen, alltså efter gymnasiet som du kan titta på här: https://www.studentum.se/utbildning/smide-metall#moreAboutSearch

Jag beklagar att jag inte kunnat hitta någon specifik utbildning mot just konstsmed utan för det exakta yrket kan det som skrivet ovan vara bra om du hör av dig till en skola med hantverksprogrammet och ser om de kan hjälpa dig, alternativt om du känner någon som arbetar med konstsmide och hör hur de gick tillväga.

Lycka till med ditt framtida arbete och vägen dit // Anders, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information