Särskola eller inte?

06 maj 2016
FRÅGA
Hej.

Jag har en son med diagnosen autistiskt syndrom. Det finns ett frågetecken huruvida han har en utvecklingsstörning eller inte. Trots det så propsar kommunen på att vi ska skriva in honom i särskolan. Sonen har idag undervisning tillsammans med en annan autistisk elev som är inskriven i särskolan och det funkar jättebra. Prognosen är att sonen inte kommer att uppnå målen i åk 9.

Jag har läst om vuxna som felaktigt har skrivits in i särskolan och hur de beskriver hur deras liv har strypts på valmöjligheter, hur särskolebetyget inte är värt någonting.

Vi har ett företag som hanterar massor av fordon och maskiner. Vi tror att sonen kan jobba med underhåll av dessa och därför vill vi ju att han ska tillbringa sina gymnasieår på en fordonslinje där han får lära sig att mecka. Vi funderar om det är möjligt att få till via särgymnasieskola eller om det är gymnasieskolans introduktionsprogram vi ska sikta emot.Svar:

06 maj 2016

Hej!

Mitt tips är att ni tittar på ett program som heter Yrkesintroduktion, programmet är för elever som inte klarat av grundskolan och som senare vill ut och arbeta (få ett yrke).  Klicka på länkarna jag skickar med och där hittar du mer information.

https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch

http://www.skolverket.se/sok?page=search&website=&q=yrkesintroduktion+i+gymnasieskolan&search=S%C3%B6k

Programmet kan erbjudas till elever som läst på grundsärskola ifall man anser att de klarar av det. Ta upp detta med kommunen då det är dem som är ansvariga (huvudman) och fråga ifall detta skulle kunna vara ett alternativ.

Lycka till!

/Carolina, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information