Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Bli botaniker efter att ha läst sam-beteende?

26 apr 2016
FRÅGA
Hej,
Just nu pluggar jag första året på en sam-beteendelinje som jag trivs på, dock har jag på senaste tiden börjat intressera mig enormt i biologi, växter och naturen. Jag valde inte naturlinjen för att jag inte tycker all fysik och matte är ett dugg intressant och kul men nu saknar jag mina biologilektioner enormt! Min undran är hur begränsad jag blir efter gymnasiet om mina psykologi och språk ambitioner helt skjuts undan och jag helt plötsligt vill bli botaniker och syssla med natur? Är det ens möjligt utan tidigare naturkunskaper förutom kurserna naturkunskap 1 och 2?
Det är så svårt när en har så många ambitioner!

Tack på förhand!

Svar:

29 apr 2016

Hej Maja,

Häftigt att höra om dina funderingar och olika planer! Eftersom du inte läser särskilt många naturrelaterade kurser inom SAM/BET (jämfört med naturvetenskapliga programmet) kan det vara så att du saknar några behörighetsgivande kurser för att läsa vidare på högskolan inom naturområdet. Vad du kan göra för att försöka minska detta gap är att välja till kurser inom biologi (övriga natur-ämnen) på ditt individuella val för att på så sätt minska antalet kurser du kan behöva komplettera efter avslutade gymnasiestudier. För det finns alltså alla möjligheter att läsa till de kurser du eventuellt kommer att sakna för att studera vidare inom biologi/botanik efter gymnasiet, även om det såklart tar tid att göra detta. Ta gärna en titt på Antagning.se och lägg märke till vilka kurser som krävs för behörighet till det du vill läsa.

Således blir det nog svårt för dig att läsa alla de kurser som krävs för särskild behörighet under gymnasiet, men du kan lägga till ett par på det individuella valet och annars läsa in övriga behörighetsgivande kurser senare.

Lycka till med dina många och häftiga ambitioner // Anders, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information