Vad kan jag plugga efter att ha läst BA och fått grundläggande behörighet?

17 nov 2014
FRÅGA
Hej!
Just nu går jag ettan på Bygg och anläggningsprogrammet och läser till högskolebehörighet.
Jag trivs jättebra på denna linje, och valde den då jag alltid gillat måleri, och då jag ville göra någonting praktiskt på skoltid. Jag går även idrottsutbildning.

Min fråga är nu.. Kan jag läsa till vad som helst på högskola senare? Jag har jättebra betyg osv.
Jag vill mycket längre än att vara målare. Skulle kunna tänka mig att utbilda mig till PT, civilekonom, kriminalutredare, veterinär eller någonting inom sjukvården.

Är det möjligt för mig att utbilda mig till något av detta sedan?
Har hört från min SYV att det går utmärkt, medans andra säger att det är omöjligt och att jag isåfall måste gå Sam, Natur eller Ekonomi.

Behöver snabbt svar, för går det inte så måste jag akut byta gymnasielinje!

MVH Astrid.

Svar:

18 nov 2014

Hej!

Det är en svår fråga att svara på, men efter att ha läst Bygg- och anläggningsprogrammet och läst till högskolebehörighet är du behörig till att läsa en del utbildningar på högskola och universitet. För många utbildningar krävs det dock att du har läst vissa specifika kurser på gymnasiet.Till exempel måste du ha läst högre kurser i matematik, kemi, biologi och fysik för att kunna plugga till läkare. Så beroende på vilken utbildning det är du vill plugga vidare på efter gymnasiet behövs olika behörigheter. 

Studentum.se kan du kolla upp olika eftergymnasiala utbildningar och se vad du behöver för behörighet för respektive utbildning.

När du vet vilka utbildningar du skulle kunna tänka dig att läsa vidare på tycker jag du ska prata med din SYV igen och höra om du har möjlighet att läsa de kurser som behövs redan under gymnasiet eller om du får läsa kurserna efteråt via komvux.

Lycka till!

Mvh, Christine på Gymnasium.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information