Behörig till gymnasiet efter att ha gått i skolan utomlands

11 sep 2014
FRÅGA
Hej!

Vi har precis flyttat ner till Saudi Arabien och beräknar att bo här i 2 år. Vår dotter Linnea är 14 år nu och kommer, när vi flyttar hem igen att börja på gymnasiet.

Hon har nu börjat på Multinational School - Riyadh och där läser hon enligt programmet Cambridge IGCSE vilket ska ge henne behörighet till Cambridge och andra universitet/college i UK och USA. Men vårt närmaste mål för Linnea är att hon ska kunna söka in på gymnasiet och den Naturvetenskapliga linjen med inriktning på naturvetenskap.

På Multinational School är det obligatoriskt att läsa matematik och engelska och sedan får de välja ytterligare fem ämnen som de ska studera under två år för att sedan avlägga ett slutprov inför en kommitté från Cambridge år 2016. Detta för att erhålla certifieringen för IGCSE.

Min fråga är nu, vilka ämnen måste Linnea läsa för att kunna söka till det Naturvetenskapliga programmet? Just nu har det blivit, utöver engelska och matematik, följande ämnen:

fysik
biologi
franska
art (bild)
idrott (Physical Education - vilket inkluderar både teori och praktik)

Linnea läser också svenska på Sofia Distans.

Kommer hon vara behörig att söka till gymnasiet när hon kommer hem med dessa ämnen?

Vore ytterst tacksam för ett svar så snart som möjligt, tack.

Mvh Anna-Lena Thörnvall

Svar:

16 sep 2014

Hej!

Här kan du läsa mer om att söka till gymnasiet

Jag tror tyvärr att ni får kontakta den eller de gymnasieskolor som din dotter är intresserad av att gå i när hon kommer tillbaka till Sverige. Det viktigaste som jag förstått det är att hon får godkänt i svenska, engelska och matematik. De olika antagningskanslierna till gymnasieskolan i de olika kommunerna kan också ha olika rutiner och regler för hur de bedömer och hanterar ansökningar från elever som inte har slutbetyg från grundskolan i Sverige. Kontakta därför även antagningskansliet i den kommun ni planerar att hon ska gå i gymnasiet i Sverige för att höra vilka regler som gäller.

Här hittar du kontaktuppgifter till alla antagningskanslier i Sverige: http://antagningskanslier.se/

Stort lycka till och hoppas de kan besvara din fråga!

Mvh, Christine på Gymnasium.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information