Jag vill gå IB-programmet på gymnasiet

21 jun 2014
FRÅGA
Jag ska börja 9:an till hösten och har börjat fundera på gymnasiet. Jag tror jag skulle vilja gå IB-programmet eftersom jag skulle vilja studera utomlands senare och jag har A i engelska.

Men jag har läst att i Sverige så går man ett förberedande år, så att det blir 3 år istället för två... Jag undrar om man skulle kunna åka iväg ett år på high school istället för ett förberedande år. Kan man åka iväg på ett sånt år och komma tillbaka och läsa dom sista två åren eller skulle man ändå behöva läsa ett förberedande år?

Tacksam för svar!

Sofia

Svar:

23 jun 2014

Hej!

Det stämmer att när du läser IB-programmet på gymnasiet i Sverige så läser du ett förberedande år och sedan två år på IB-programmet. 

Här kan du läsa om IB-programmet på gymnasiet

Jag vet tyvärr inte om det är möjligt att välja att inte gå det första förberedande året på IB-programmet. Du får vända dig till den skola där du vill gå IB-programmet för att höra hur det går till med ansökan, eftersom du måste höra om det finns plats för dig att hoppa in på programmet i årskurs 2. Antagligen är det så att du måste gå det första förberedande året för att du ska få en svensk gymnasieexamen. Att du får en svensk gymnasieexamen är väldigt bra så att du har möjligheten att kunna plugga vidare i Sverige ifall du skulle ändra dig och vilja göra det i framtiden. 

Stort lycka till!

Mvh, Christine på Gymnasium.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information