Läkare eller sjuksköterska efter Samhällsvetenskapsprogrammet

12 mar 2013
FRÅGA
Hej! Jag går i 1:a året på gymnasiet och läser samhälle. Snart ska jag börja andra ring och då måste jag ha redan valt inriktning och jag tänkte välja beteendevetenskap för det är den inriktningen som intresserar mig mest. Kan jag bli läkare, sjuksköterska, barnmorska etc. i framtiden om jag läst SA programmet? Tack.

Svar:

12 mar 2013

Hej,

För att bli antagen till Läkarprogrammet krävs Områdesbehörighet 13. Det betyder att du ska ha läst Biologi B, Fysik B, Kemi B och Matematik D. Du kan självklart bli läkare trots att du läst Samhällsvetenskapsprogrammet, men du bör läsa Biologi B, Fysik B, Kemi B och Matematik D. Det kan finnas möjlighet att läsa dessa ämnen redan under gymnasietiden, därför råder jag dig att snarast uppsöka en Studie- och yrkesvägledare på din skola för att ta reda på hur du ska gå till väga.

För att bli antagen på Läkarprogrammet brukar det krävas höga betyg. Förra året varierade det lägsta snittbetyget mellan 21.73 och 22.17, beroende på var skolan låg.

Klicka här för att läsa mer om Läkarprogrammet och var det finns.

För att läsa till barnmorska behöver du först utbilda dig till sjuksköterska och sedan efter utbildningen specialisera dig. Till Sjuksköterskeprogrammet behövs Områdesbehörighet 16, vilket betyder att du ska ha läst Matematik B, Naturkunskap B och Samhällskunskap A. (Du kan istället för att läsa Naturkunskap A+B läsa Biologi A, Kemi A och Fysik A).

Klicka här för att läsa mer om Sjuksköterskeprogrammet.

Jag tycker att du ska välja att läsa den inriktning som intresserar dig mest eftersom du då kommer bli mer motiverad och prestera bättre.

Lycka till med dina studier!

Anna på Gymnasium.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information