Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Skillnaden mellan Ekonomiprogrammet och Handels- och administrationsprogrammet

27 feb 2013
FRÅGA
Tjena! Jag har funderat på att välja ekonomiprogrammet inrikting ekonomi. Men jag undrar vad det är för skillnad mellan ekonomiprogrammet och handel- administrations programmet? Kan man komma in med båda på högskolan? Dessutom så undrar jag vilka gymnasieskolor i Göteborg med ekonomiprogrammet som erbjuder matkort, praktik, om man gör flera besök eller resor under gymnasietiden? Jag undrar även om man kan få jobb efter gymnasiet där man både jobbar och går på högskolan och vilka jobb kan man senare få efter högskolan helst flera exempel och vilka kurser man ska läsa.
Hoppas jag får svar på mina frågor då blir jag oerhört tacksam då det verkligen behövs nu! / Mvh Penny

Svar:

27 feb 2013

Hej,

Skillnaden mellan Ekonomiprogrammet och Handels- och administrationsprogrammet är att Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program och Handels- och administrationsprogrammet är ett yrkesprogram. Ja du kan studera vidare efter båda programmen men skillnaden är att du måste få grundläggande behörighet till högskolan efter handels- och administrationsprogrammet och du behöver då läsa till Svenska 3 som ett av dina individuella val. Behörigheten kan skilja sig åt beroende på vilket högskoleprogram du vill läsa efter gymnasiet. På ekonomiprogrammet får du högskolebehörighet i programmets grundutbud.

Angående matkort, praktik, besök och resor skiljer det sig väldigt mycket från skola till skola och jag skulle råda jag dig att kontakta varje skolas studie- och yrkesvägledare för mer svar.

Om du vill läsa till ekonom på högskolan? Klicka här för att se vilka ämnen du behöver läsa för ett specifikt program.

Vänliga hälsningar
Anna på Gymnasium.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information