Var ska jag leta praktik

Var letar man praktik?

Var ska jag leta praktik?

Att göra praktik på ett företag är en möjlighet du inte ska låta gå till spillo. Här kommer lite tips på vad du ska tänka på innan du bestämmer dig för var du ska göra din praktik.

Fundera ut vad du vill få ut av din praktik

Innan du bestämmer dig för var du vill göra din praktik är det smart att fundera ut vad som är viktigt för just dig. Vill du att praktiken ska leda till extrajobb eller sommarjobb? Att praktiken ska leda till anställning efter gymnasiet? Är det något speciellt du vill lära dig under din praktik? Vill du testa på att vara ute på flera företag och testa olika slags arbetsuppgifter för att ta reda på vad just du tycker är roligast? Ta dig helt enkelt tid att tänka efter ordentligt vad det är du vill få ut av din praktikperiod!

Vilken är den rätta praktikplatsen för mig?

Det kan vara smart att försöka hitta en praktikplats som passar bra ihop med vad du har kommit fram till att ditt mål med praktiken är. Vill du använda praktiktiden till att testa på olika yrken eller typer av arbetsuppgifter och få erfarenheter är det en bra idé att leta efter företag där du har möjlighet att få testa på flera olika yrkesroller under en och samma praktik. Alternativt att du letar efter företag som kan ha praktikanter hos sig under kortare perioder, så att du kan dela upp din praktik på flera företag.

Vill du istället att din praktik ska ha chans att leda till jobb i framtiden är det bra att försöka hitta ett företag som har planer på att anställa inom den närmaste framtiden och även kolla vad företag har för krav på nyanställda. Helt enkelt kolla upp om det finns någon möjlighet att praktikperioden kan leda till sommarjobb, extrajobb eller jobb efter gymnasiet för dig.

Innan du börjar leta efter en praktikplats kan du också fundera över vilka företag som du skulle kunna tänka dig att vara på, om det är enkelt för dig att ta dig till praktikplatsen och var du tror att du kommer trivas med kollegorna.


Annonser