Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du tvätteriarbetare

Hur blir man tväteriarbetare?

Hur blir man tvätteriarbetare på gymnasiet?

Om du vill jobba som tvätteriarbetare efter gymnasiet krävs inte någon speciell behörighet, utan allmän gymnasiekompetens är tillräckligt. Du kan därför välja bland samtliga gymnasieprogram.

Vad gör en tvätteriarbetare? 

Som tvätteriarbetare tar du främst hand om tvätt från olika företag och privatpersoner. Det innebär att du kan ta emot allt från vanliga privatpersoners jackor, byxor men även sjukhuslakan från sjukhus, dukar från en restaurang eller liknande.

Det finns två huvudtyper av tvätterier: industritvätterier och konsumenttvätterier.

På en industritvätt tvättas framför allt arbetskläder och textilier till hotell, restauranger, industrier, sjukhus och liknande. Industritvätterier är ofta ganska så stora och många gånger äger de själva textilierna som de sedan hyr ut till sina kunder.

Konsumenttvätterier är till för hushåll och privatpersoner och är därför ofta lite mindre i storleken, med ett fåtal anställda. Arbetet på ett konsumenttvätteri innefattar också kundkontakter och viss kassatjänst.

Framtidsutsikter för yrket tvätteriarbetare

Arbetsförmedlingen ger inga prognoser för framtidsutsikterna för tvätteriarbetare.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Sanering & renhållning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 08 okt 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du bilrekonditionerare

Bilrekonditionerare – Hitta utbildning här Bilrekonditionerare kan du börja arbeta som direkt efter gymnasiet då det inte förutsätter någon högre utbildning vid separata lärosäten utan utbildningen sker oftast direkt på arbetsplatsen. Väl förberedande för yrket är att ha studerat på någon av inriktningarna på Fordons- och transportprogrammet för att ha bra kunskap om fordon och personbilar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-21

Så blir du sotare

För att bli sotare behöver du ha en examen från högskoleförberedande program alternativt ha examen från yrkesprogram samt särskild behörighet (lägst betyg E) i Svenska 2 (Svenska 3 krävs inte) och Samhällskunskap 1a1 och 1a2 eller 1b. För att bli sotare kan du läsa skorstensfejarutbildning med inriktning brandskydd, miljö och energi som ges av myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-21

Så blir du saneringsarbetare

Om du vill jobba som saneringsarbetare efter gymnasiet finns det inte något specifikt gymnasieprogram som gör dig extra förberedd för det. Däremot kan det vara bra att veta att god fysik krävs, även god kommunikationsförmåga för att kunna kommunicera med kunder och även vara serviceinriktad. Ett yrkesprogram är att rekommendera då du kan påbörja din utbildning till saneringsarbetare direkt efter g ...
Läs mer