Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du kranförare

Så blir du kranförare

Hur blir man kranförare på gymnasiet?

För att jobba som kranförare är det bra att välja att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Mark & anläggning. I början är studierna på Bygg- och anläggningsprogrammet inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Första tiden är rätt lik oavsett din valda inriktning. Du kan därmed prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

I årskurs 1 läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. I årskurs 2 och 3 varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Efter det får du utbildning som lärling, där du får lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter utbildningen som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter att ha fått godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Vad gör en kranförare?

Som kranförare jobbar du på byggen, inom industrin och i hamnar, och det är en eftertraktad yrkesgrupp. Många kranförare är också anställda på företag som hyr ut kranar. För jobbet är det viktigt med stor ansvarskänsla, koncentrationsförmåga och koordination. 

Det finns flera olika slags kranar som har olika användningsområden. Hamnkranar lastar och lossar fartyg och kan förses med olika lyftanordningar för olika ändamål. Tornkran och mobilkran är exempel på kranar som du lastar, lossar och hanterar olika sorters gods med. Inom industrin finns det något som heter traverskranar som löper på räls på balkar. Det vanligaste är att du styr kranen från en hytt uppe i krantornet men kranar kan också fjärrstyras från marken.

Framtidsutsikter för kranförare

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för hur arbetsmarknaden kommer se ut för kranförare de närmaste åren.

Källa: Byggare.com

divider

Bra val av gymnasieprogram:

divider

« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

divider

Senast uppdaterad: 04 jul 2017