Kontakta praktikplatsen

Kontakta praktikplatsen

Kontakta praktikplatsen

Det kan kännas läskigt att ta kontakt med företag och organisationer där du vill göra praktik, men tänk på att du har allt att vinna på att själv ta kontakten. Det ökar definitivt dina chanser att få en rolig och lärorik praktiktid!

Behöver jag skicka in en skriftlig ansökan?

Det kan vara bra att skicka in ett CV och ett personligt brev till de praktikplatser du är intresserad av om du tror att det är flera andra som också vill praktisera där. Det får din ansökan att se seriös ut och om inte annat så är det ju bra övning för framtiden genom att du övar dig inför framtida jobbsökande. Går du en gymnasieutbildning som florist, där du har lärt dig sätta ihop vackra buketter, eller stylist, där du har varit med och stylat modevisningar, kan du även visa upp vad du har lärt dig genom att sätta ihop en portfolio. I en portfolio kan du ha arbetsprover och annan dokumentation på vad du har lärt dig under din gymnasieutbildning.

Tips för en skriftlig ansökan via email eller post

I en skriftlig ansökan är det bra att skriva lite om dig själv och vad du har för erfarenheter. Berätta om din gymnasieutbildning, vilka intressen du har och glöm inte att skriva dit varför du vill praktisera just hos dem. Vänta och se om du får svar inom en vecka, följ sedan upp din ansökan.

Följ upp din ansökan med ett personligt samtal

Efter att du har skickat ut en skriftlig ansökan är det bra att följa upp din ansökan genom ett telefonsamtal eller genom att besöka arbetsplatsen. På det här sättet kan du presentera dig på ett mer personligt sätt och din möjliga praktikplats får ett ansikte eller i alla fall en röst till din skriftliga ansökan. Det kan göra att du sticker ut i mängden om det är fler som har sökt praktikplats på samma ställe.

När du ringer kan det vara bra att börja med att presentera dig och fråga vem det är du ska prata med på arbetsplatsen. Skriv gärna ner de punkter du vill komma ihåg att säga innan du ringer, så att du inte glömmer bort något och öva gärna på vad du ska säga innan du ringer. Berätta gärna varför du vill praktisera just där.

Börja med ett personligt besök eller telefonsamtal

Börjar du direkt med att antingen ringa eller besöka en arbetsplats är det viktigt även här att du presenterar dig noggrant, frågar vem det är du ska prata med om praktik samt berättar varför du är intresserad av att göra praktik på just denna arbetsplats och hur länge din praktikperiod pågår. Glöm inte att ange hur arbetsplatsen enklast kommer i kontakt med dig när de ska ge ett svar.


Annonser