Visa gymnasium.se som: Mobil
Kvinnlig asfaltsläggare

Så blir du asfaltsläggare

Beläggningsarbetare/Asfaltsläggare - Hitta utbildning här

Hur blir man beläggningsarbetare/asfaltsläggare?

Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen mark och anläggning och sedan programfördjupningen beläggning. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid. 

Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 6 800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasieskolan (vid fullt studieprogram 2 500 timmar) och lärlingstiden (resterande upp till 6 800 timmar). 

Vad gör en beläggningsarbetare/asfaltsläggare?

Som beläggningsarbetare anlägger, underhåller och reparerar du vägytan. Det kan vara en parkväg, en Europaväg, en väg i ett öppet landskap, på en bro eller i en tunnel, allt från grus med bindemedel till nyutvecklade specialbeläggningar. Det är ett omväxlande jobb och är ett yrke där utveckling av teknik och arbetsmiljö går hand i hand. Vad sägs till exempel om datoriserade asfaltverk som styrs från miljösäkrade kontrollrum eller satellitstyrda utläggningsmaskiner? Dina arbetsgivare hittar du inom den kommunala och privata sektorn. Beläggningsarbete är säsongsarbete. Detta då inga beläggningsarbeten normalt ska utföras på tjälad (ojämnt uppfryst) väg. Säsongen är normalt april–september. I norra Sverige är säsongen något kortare. Detta innebär i sin tur att arbetsdagarna som beläggningsarbetare kan vara något längre under den aktiva perioden. 

Framtidsutsikter för beläggningsarbetare/asfaltsläggare

Behovet av att rekrytera beläggningsarbetare ökar under de kommande tio åren. En anledning är att stora investeringar i vägar, järnvägar och andra anläggningar är planerade.

Källa: byggdinframtid.se

Lönestatistik för Anläggningsarbetare

30 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


BYN - Byggnadsindustrins Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar. 

BYN


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 28 jan 2020