Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Linn läser andra året på SSIS!

Stockholm science and innovation school

SSIS

Linn läser andra året på SSIS! 

Linn Isaksson är 17 år gammal och går andra året på Stockholm science and innovation school (SSIS), Teknik-Media och informationsteknik.

Varför valde du ditt program/skolan? Varför passar programmet dig?

Jag var otroligt osäker när jag skulle välja skola och program, min grundtanke var att jag ville få en så pass bred utbildning som möjligt just eftersom jag inte visste vad jag ville bli. Min grundtanke var att jag ville gå ekonomi eller natur, och det som gjorde att jag balanserade mellan olika program var för att jag ville ta in hur skolan skulle kännas, om jag alltså hittade en skola jag tyckte om, som inte hade den ena, var jag helt nöjd med att gå den andra.

Jag gick på olika öppet hus, och hade många vänner som skulle gå just teknik och det var därifrån som jag fick upp ögonen för det.

Att det blev så att jag valde SSIS var en slump, jag följde med en bekant som tittat på skolan tidigare, och när jag väl kom hit så mötes jag av otroligt engagerade och trevliga elever och lärare, och jag kände verkligen att skolan i sig var något som gjort för mig.

I efterhand har jag insett att teknik passade mig väldigt bra bara för att det finns så mycket att lära, det finns hur mycket olika roliga saker som helst att hålla på med och det finns också väldigt stora möjligheter efter utbildningen.

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni – praktik, prov osv.

Vi läser till att börja med grundämnena som matte, svenska, engelska, fysik, men vi läser också sånt som programmering, webbutveckling, gränssnittsdesign och entreprenörskap! Vi har mestadels lärarledda lektioner, men ibland har vi också föreläsningar eller går på studiebesök! Examinationerna har mycket med vem läraren är, men vissa lärare har vi prov, vissa fördrar att ha inlämningar, och vissa kan tycka det är bättre med presentationer. Men det brukar i regel vara en blandning av dessa. Vi har ingen praktik, men på skolan finns det möjlighet att praktiskt arbeta med egna projekt och hitta på roliga saker både på och efter skoltiden.

Hur är lärarna och lokalerna? Klassen?

Lärarna är hur trevliga som helst, precis som på vilken annan skola som helst finns det alltid lärare som man passar mer eller mindre med, men det som är bra med lärarna här är att man har chansen att komma närmare lärarna än vad man har i många skolor. Om jag vill ha hjälp med en fysik uppgift exempelvis behöver jag inte gå till min egen fysiklärare, utan jag kan gå till en som lär ut i någon av de andra klasserna, just eftersom att man inte behöver vara rädd för att nå ut till andra.

Lokalerna är otroligt mysiga, och vid första syn är det mer som att komma in på en arbetsplats än som att komma in på en skola. Man får en helt annan känsla av att vara i skolan, och sånt som att stanna kvar och arbeta efter skoltid är inte alls lika jobbigt när skolan ser inbjudande ut och ger en känsla som man kan relatera till arbetsro, men också till en mer hemmastadd känsla.

Jag trivs jättebra med min klass. Vi har många som kommer från längre håll för att ta sig till skolan, och det är jätteroligt att få träffa elever som kommer från helt andra ställen än jag själv.

Har du flyttat till en ny stad? Hur var det? Vänner? Boende? Fritid?

Jag har flyttat lite då och då mellan två städer. Jag har tidigare bott i en väldigt liten stad i Västmanland, och jag har även bott på sju olika ställen i ytterkanten av Stockholm.

Jag tycker det kan vara väldigt läskigt att flytta till nya platser, men så länge man är öppen till det så går det hur bra som helst. Att börja om på en plats utan några vänner är skönt för man kan alltid se till att sånt som tidigare tryckt ned dig stannar på det gamla stället. Speciellt när man börjar ny skola är det viktigt att tänka på att det känns mycket svårare än vad det faktiskt kommer att vara.

Vilket är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten?

Jag är osäker på vad mitt drömjobb är, men jag vet att jag gärna antingen vill arbeta med något som kan hjälpa människor, eller med något där jag får träffa många roliga människor. Karriärmöjligheter och studerande möjligheter är ganska många, jag själv arbetar lite extra inom restaurangbranschen just nu, vilket är otroligt roligt. Men det största efter gymnasiet är utan tvekan universitetet, och inriktningarna n och möjligheterna som finns där är otroligt stora.

Tror du att du kommer att plugga vidare? I så fall vad och varför?

Absolut, jag vill försöka mig på att plugga till civilingenjör, för jag har alltid tyckt om att lösa problem, och just civilingenjörsutbildningen brukar vara något som öppnar upp många möjligheter.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen? Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

Jag har haft otroligt kul när jag och ibland vänner har bestämt oss för att stanna kvar i skolan efter skoltid och arbeta med olika Project, detta har verkligen varit hur roligt som helst.

Varför skulle du rekommendera skolan/programmet till andra?

Det är alltid svårt att rekommendera skolor till andra, för alla letar alltid efter olika saker, jag själv letade efter en plats där jag känner att jag kan ha möjligheterna att arbeta med egna Project, och en plats som jag känner mig innovativ i. så om det är en sådan skola man letar efter är SSIS utan tvekan den bästa.

Teknikprogrammet är ett program som man oftast inte riktigt får upp ögonen för om man inte själv aktivt gillar att hålla på med tekniska saker. Men jag tycker verkligen att man måste börja höja teknikprogrammet och kanske jämföra det lite mer med natur, och visa att det faktiskt inte är något Alien program som bara tekniknördar går på.Läs mer om Stockholm science & innovation School

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Stockholm science & innovation School.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.