Visa gymnasium.se som: Mobil

Idrottsutbildning (NIU), Ridsport

Stiernhööksgymnasiet
Programinformation
Rättvik
RIG / NIU

Om utbildningen

Ridsport och gymnasiestudier i en härlig kombination!

Inom NIU-ridsport kan du välja mellan disciplinerna hoppning och dressyr. Du kan börja din utbildning på ponny men målet är att du under utbildningen går över till att rida häst.

Dina idrottsstudier

Du kommer i din idrottsprofil att ha tre undervisningstillfällen i veckan på skoltid, med inriktning mot din disciplin. Undervisningstillfällena kan innebära allt ifrån coachning och planering till styrketräning och arbete på hästryggen. Skolans lärare är högutbildade inom sin genrer men gästlärare med spetskompetenser tillför också elitnivå på träningen. Du kommer att träna för tre av landets bästa tränare; Erik Berggren (hoppning), Nina Jansson (dressyr) och Anna Malmberg (hoppning och dressyr). Nina och Anna jobbar i stort sett dagligen på skolan och dem kommer du att träffa i flera olika ämnen. Andra tränare som till exempel Erik, kommer till skolan varannan vecka för NIU-undervisning. Du som går NIU har också möjlighet att avlägga yrkesprov till Diplomerad Hästskötare. Nationell idrottsutbildning sker i samarbete med Svenska Ridsportsförbundet.

Som NIU-elev har du din idrottsprofil under tre pass i veckan på skoltid och läser sammanlagt 400 poäng inom din idrott. Kurserna som ges inom NIU är:

 • Tränings- och tävlingslära 1 (100 p)
 • Idrottsspecialisering 1 (100 p)
 • Idrottsspecialisering 2 (100 p)
 • idrottsspecialisering 3 (100 p)

NIU-satsningen kan kombineras med följande program:

 • Bygg- och anläggningsprogrammet
 • El- och energiprogrammet
 • Ekonomiprogrammett
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Naturbruksprogrammet, utgång Häst
 • Samhällsvetenskapsprogrammet

Ansökan till NIU

Ansök till NIU senast 1 december
Antagningsprov, tester: december och januari
Antagning till NIU klar: 31 januari
Ansökan gymnasieskola och program: 15 februari

Certifierad som Kvalitetsmärkt hästgymnasium

Stiernhööksgymnasiet är som enda skola hittills i Sverige certifierad som "Kvalitetsmärkt hästverksamhet" och "Kvalitetsmärkt hästgymnasium". Certifieriengen görs av hästbranshens organisationer HYN, HNS och LRF Häst.

Om lokal idrottsutbildning, LIU

Lokal idrottsutbildning (LIU) ger dig också möjlighet att satsa extra på din idrott. Vi lägger upp din träning och utbildning tillsammans med den förening du tränar för. Utbildningen ligger inom ramen för individuella valet som omfattar 200 poäng. Kurserna som ingår är:

 • Idrott och hälsa 1 - specialisering (100 p)
 • Idrott och hälsa 2 - specialisering (100 p)

Du söker till LIU i samband med att du söker till skolan. Där ges du möjlighet att välja idrott. Till LIU sker ingen särskild uttagning. När vi fått in din ansökan eftersträvar skolan att upprätta LIU-samverkan med en lämplig förening. I samband med detta kan du komma att bli kontaktad av skolan.

Uppstallning

Det finns 24 stallplatser för elevhästar i både varmstall och kallstall. Stallarna ligger i anslutning till ridhus och ridbanor. Det finns gott om fina uterittsmöjligheter i närområdet. För information om stallplatser, priser och vad som ingår, se stallkontrakt. Har du ytterligare frågor, ring Lena Erkers 0248-704 25.

Har du frågor?

Kontakta studie- och yrkesvägledare Maria Boberg Andersson 0248-704 55 om du har frågor om studierna. Kontakta tränaren Nina Jansson på mail nina.jansson(snabel-a)rattvik.se om du har frågor om NIU Ridsport. Du kan också läsa mer på Svenska Ridsportsförbundets webbsida.

Är du intresserad och vill veta mer om Idrottsutbildning (NIU), Ridsport, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan

Ansök till Idrottsutbildning (NIU), Ridsport

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Idrottsutbildning (NIU), Ridsport så kommer skolan att kontakta dig.

Stiernhööksgymnasiet

Stiernhööksgymnasiet – Möt din framtid hos oss!

I Rättvik väljer många ungdomar att gå på Stiernhööksgymnasiet men flera program och nationella idrottsutbildningar lockar även ungdomar från hela Sverige. Under din studietid på skolan kommer du att möta många nya människor - vänskapsband för livet knyts här! Stiernhööksgymnasiet...


Läs mer om Stiernhööksgymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Stiernhööksgymnasiet

Masvägen 15
79532 RÄTTVIK

 Visa telefonnummer
www.stiernhooksgymnasiet.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Idrottsutbildning (NIU), Ridsport från Stiernhööksgymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information