Lär dig mer om Skanskagymnasiets internat
Skanskagymnasiet
Påhittig storfamilj på Skanskagymnasiets internat
Ingen dag är den andra lik på Skanskagymnasiets internat. Här ser fyrtio kreativa elever till att det händer saker hela tiden. Gemenskapen är stor och många tycker att de får en extra familj.
Skånska, norrländska, stockholmska och mängder av andra dialekter hörs i korridorerna på internatet. Här bor tjejer och killar från hela Sverige som vill skapa en framtid i byggbranschen.
Från nudlar till älgstek
Anna Larsson ansvarar för internatet och ser till att eleverna trivs. Tillsammans med kollegan Noorah hittar hon på aktiviteter som bullbak, julpyssel och utflykter. Ofta kommer även eleverna med egna förslag. De åker och badar, går på bio eller lagar mat tillsammans.
– Det är roligt att se elevernas utveckling när det gäller matlagning. I ettan blir det mest nudlar och köttbullar men när de slutar fyran har de avancerat till älgstek och kalops. De lär sig att laga mat tillsammans, säger Anna.
Skrattande berättar Anna att kreativiteten är stor. En vinter köpte några elever en lång slang som de kopplade in i ett badrum. De spolade planen utanför och hade efter några kvällar skapat en egen isbana. Några andra elever gjorde cykelhjälmar av vattenmeloner. Det kanske inte var så trafiksäkert men blivande ingenjörer måste ju testa olika lösningar.
En trygg miljö
Det är en stor omställning att flytta hemifrån vid sexton års ålder men ungdomarna möts av en trygg miljö. De flesta brukar känna sig hemmastadda efter en termin och det finns alltid en vuxen på internatet under eftermiddagar, kvällar och helger. Eleverna ska alltid kunna vända sig till personalen med frågor eller problem.
– Jag och Noorah fungerar som allt ifrån fritidsledare till psykologer och extramammor. För eleverna är det viktigt att kunna prata med en vuxen som inte är lärare eller förälder, säger Anna.
Ställer upp för varandra
Den största fördelen med att bo på internatet är enligt Anna stödet från de andra ungdomarna. Om en bekymrad elev i årskurs ett kommer till henne med ångest över matteuppgifterna, hämtar Anna en äldre elev.
– Det finns ju ett helt gäng som redan har varit i den situationen och som är proffs. De ställer alltid upp för sina yngre kamrater. Ofta ansluter fler och till slut sitter kanske tio elever med sina huvuden ihop och hjälps åt.
– Självklart är det även en fördel att bo på internatet när eleverna börjar i ettan. De får ett helt gäng nya kompisar innan första skoldagen medan de som kommer utifrån kanske inte känner någon.
Världens bästa jobb
Det råder inga tvivel om att Anna älskar sitt jobb. Givetvis kan det vara en utmaning att ta hand om fyrtio tonåringar; samtidigt är det en del av tjusningen att aldrig veta vilka frågor som dyker upp och vilka bus som väntar. På frågan vad som är roligast med jobbet, svara Anna tvärsäkert:
– Eleverna! De är helt fantastiska. Jag kan inte tänka mig ett bättre jobb än att få jobba med våra ungdomar. De är så pigga och gör verkligen min dag. Är de inte glada så är det mitt jobb att få dem på bättre humör.
Vänner för livet
Efter att ha träffats nästan varje dag i fyra år, är det dags att säga hej då. Hur känns det?
– Det är katastrofalt! Eleverna är ju familjemedlemmar. Tack och lov har jag kontakt med väldigt många fortfarande och de kommer och hälsar på. Många håller även kontakt med varandra och får verkligen vänner för livet.
Läs mer om Skanskagymnasiet