Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Praktiska gymnasiet Trollhättan
Programinformation
Trollhättan
Antal elever: cirka 20 (.)
Hantverksprogrammet
Lärlingsutbildning
 • Antagningspoäng: 127,5
  (medelvärde: 127,5) * statistik från 2022
(Läs mer) Öppet hus
2023-04-04
Hantverksprogrammet, Frisör, Barberare, Hår- och makeupstylist

Om utbildningen

Hantverksprogrammet: Frisör och Barberare

Hantverk: Frisör

Utbildningen passar dig som är social, vill arbeta kreativt och har ett intresse för färg, form och skapande. Du lär dig klippa, färga och behandla olika hårtyper och kvalitéer både för herr och dam.

Under utbildningen får du lära dig de senaste teknikerna och metoderna inom branschen, du lär dig hantverket från grunden och kan avancera inom det du tycker är intressant. En stor del kretsar kring färglära för att du ska lära dig få fram olika nyanser och toner. Du får lära dig om hudens uppbyggnad och struktur, vad olika schampon innehåller och vad skillnaden är mellan produkter på en salong och i vanlig butik. Du får lära dig utföra olika uppsättningar och styling av hår inför olika events, exempelvis tekniken bakom fästning av brudslöja och krona inför bröllop. Du får även arbeta med flera sorters saxar i olika material.

Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet.

Kort om Frisör

 • Du får kunskap inom färgning, klippning, uppsättning och behandlingar av olika hårtyper samt herr- och damklippningar.
 • Vi går igenom färglära och olika historiska trender.
 • Delprov i slutet av programmet som certifierar dig som utbildad frisör.
 • Genom vår gedigna praktikperiod får du komma ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
 • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.

Hantverk: Barberare

Som barberare får du ett kreativt jobb inom en snabbväxande bransch där du får träffa många olika människor. Du lär dig allt från att klippa och färga hår med avancerade tekniker till kundservice och eget företagande.

Alla människor har olika huvuden och hårkvaliteter, därför ligger stor del av utbildningen på att lära sig hantera hantverket och de detaljrika metoderna. Du får öva på olika tekniker för att klippa kort hår och lära dig göra en perfekt fade. Du kommer utbildas i olika klipp- och skäggtekniker, rakning, enklare färgbehandlingar och permanenttekniker.

När du börjar hos oss får du ett frisörkit med olika saxar, kammar, rakknivar och borstar som du får använda under utbildningen. Alla maskiner och verktyg finns i skolans salong där vi övar alla praktiska och teoretiska moment. Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet.

Kort om Barberare

 • Du får kunskap om klipp- och skäggtekniker samt rakning.
 • Du får testa på att göra behandlingar för olika hårtyper och skägg.
 • Vi går igenom färg- och produktlära, begrepp och terminologi för branschen samt miljö och sortering.
 • Genom praktiken får du komma ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
 • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser.

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Film

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Trollhättan. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Utbildningsförvaltningen 461 84 TROLLHÄTTAN
Telefon: 0520-49 50 00  
Mejladress: utbildning@trollhattan.se

Reportage

Hantverkseleven Arbesa har alltid varit intresserad av att bli frisör

Arbesa pluggar till Frisör på Hantverksprogrammet på Praktiska Gymnasiet Trollhättan.Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist så kommer skolan att kontakta dig.

Praktiska gymnasiet Trollhättan

Välkommen till Praktiska Gymnasiet Trollhättan

Vi utbildar framtidens arbetskraft. Vårt mål är att du ska ha ett jobb direkt efter studenten, efter ditt livs bästa skoltid! Ett yrkesprogram är ett riktigt smart framtidsval! Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten. Du kan börja...


Läs mer om Praktiska gymnasiet Trollhättan och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Praktiska gymnasiet Trollhättan

Lasarettsvägen 9D
461 52 Trollhättan

 Visa telefonnummer
praktiska.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist från Praktiska gymnasiet Trollhättan, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Reportage
Hantverkseleven Arbesa har allti...

Arbesa pluggar till Frisör på Hantverksprogrammet på Praktiska Gymnasiet Trollhättan.

Läs mer