Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Möt elever på Kulturama Gymnasium

Kulturama Gymnasium

Josephine är elev på Kulturama Gymnasium i StockholmJosephine Thunell – går nu år 3 profil musikalartist (2013/2014)

Varför sökte du dig till Kulturama?
- Jag har alltid varit intresserad av musikal och haft en dröm om att få ägna mitt liv åt det. Att jag ville gå på Kulturama, det visste jag redan när jag gick i mellanstadiet. Så när det visade sig att Kulturama gymnasium kunde erbjuda kombinationen sång, dans och teater föll det sig naturligt att det var den linjen jag ville gå.

Är du nöjd med ditt gymnasieval?
- Jag är jättenöjd med utbildningen. Vi har duktiga lärare som ser oss individuellt och hjälper oss utvecklas utifrån våra personliga förutsättningar. Lärarna har stor erfarenhet och arbetar parallellt inom sina områden, samtidigt som de undervisar oss. Det gör att deras kunskap är aktuell och de har en inblick i branschen som även vi lär oss av.

Trivs du bra med dina klasskamrater?
- Jag trivs jättebra i klassen. Vi har kommit varandra väldigt nära eftersom vi hela tiden arbetar så tätt ihop. Många tror att det är slappt att gå estet-utbildning men i min klass vill alla studera och läser bra till de teoretiska ämnena. Vi motiverar varandra. Våra lärare ställer samma krav på oss som de gör på elever som går andra typer av utbildningar.

Vad är några saker du lärt dig?
- Genom musikalen har jag lärt mig värdet av disciplin, att repetera och ta in manus och text. Och att man måste arbeta även när man är trött och det känns tungt. Jag har också lärt mig hur viktigt det är att samarbeta, lyssna på och uppskatta varandra när man jobbar tillsammans i en ensemble.

Lite fakta om Josephine
I somras hade Josephine en av huvudrollerna i musikalen "tillbaka till den förbjudna planeten" på Kolhusteatern i Hälleforsnäs. I maj 2013 tilldelades hon Eskilstunabygdens sångarstipendium och i juni fick hon ett kulturstipendium av Lions.

David är filmelev på Kulturama Gymnasium i StockholmDavid Klockare går sista året på Kulturama Gymnasium inriktning Film

- Hur känns att snart gå ut Kulturama Gymnasium?
Spännande – men läskigt! Lite ångestfyllt också. Nu ska man ut och göra något vettigt i livet! Jag har många drömmar och en dröm är att på något sätt kunna försörja mig på att göra det jag älskar – film och dans. Jag sysslar med breaking (breakdance) också vid sidan av filmen. Jag jobbar som danslärare och har fått vara ute och ha idrottsklasser för ungdomar i breaking. Det var kul! Folk brukar säga det, att jag är rastlös för jag har alltid massor med projekt på gång, men det är det jag gillar!

Vad har det estetiska programmet betytt för dig?
- För mig personligen har det betytt jättemycket. Jag tror att det för vissa är vitalt att ha ett estetiskt ämne vid sidan av de teoretiska, för andra är det inte alls viktigt, det är ju självklart helt individuellt – men för mig var det avgörande. Jag skulle nog ha hoppat av gymnasiet om jag inte hade haft ett estetiskt ämne och jag valde Filmgymnasium för att det verkade roligare att gå det än till exempel natur.

Hur upptäckte du Kulturama?
- Vi bodde i Malmö och hade bestämt oss för att flytta till Stockholm när min syster skulle börja i gymnasiet. Hon sökte till teater på Kulturama Gymnasium och kom in. Det var så jag upptäckte Kulturama och när jag såg att det fanns filminriktning här också tänkte jag: det är klart att det blir Kulturama!

Ditt mål professionellt?
- Att nå ut till folk på ett positivt sätt. På vilket sätt det blir, det vet jag inte riktigt nu men jag tror aldrig att jag kommer att sluta uttrycka mig med mina estetiska ämnen film, foto och dans. Jag har bara ett råd till andra som funderar på att satsa på ett estetiskt ämne: Ge aldrig upp! Klichéartat kanske, jag vet, men det är så det är. Man kan också säga: Don’t believe the hype! Hoppa aldrig på något bara för att du tror att det ska ta dig någonstans, utan tro på dig själv!

Sara är elev på Kulturama Gymnasium i Stockholm och brinner för dansSara Leijon, Dans, År 3

Vad tänker du spontant på när du tänker på Kulturama?
- Att det är härlig stämning i skolan och att det alltid händer något - nån stretchar, nån sitter och spelar gitarr (som nu!), nån sätter sig ner och börjar måla... Det är alltid nånting på gång. Samtidigt kan man alltid hitta ett lugnt rum om man vill komma ifrån en stund. Det är ingen vanlig, strikt skolmiljö på Kulturama utan känslan är en helt annan - det är härligt, tycker jag.

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka till Kulturama?
- Kom hit! Jag tycker att du ska komma på besök och känna in atmosfären och skolan, träffa lärarna. Och om det inte känns rätt då, så ändra ditt val - men kom hit först och känn hur det känns!!

Hur är det att ha estetiska ämnen vid sidan om teori?
- Jag har aldrig varit skoltrött, så det var inte därför jag sökte till estetiska programmet, men när jag närmade mig slutet på grundskolan så började jag tycka att det kändes ganska jobbigt att ha tre år till av teori framför mig. Så för min del har det varit otroligt skönt att få ha dansen där jag har kunnat släppa loss och koppla av från den teoretiska delen av gymnasiet. Det har varit ett jättebra komplement som gjort det lättare att jobba bra med teorin.

Vad har du för mål nu och var skulle du vilja vara om tio år?
- Oj, tio år känns som väldigt långt fram i tiden. Drömmen är ju så klart att jag på något sätt ska ha kunnat ta mig in i dansvärlden, att jag har fått vara med i dansföreställningar eller liknande. Det skulle vara jättehäftigt! Jag vill satsa på och utveckla mig inom modern dans, som är min favoritstil, och vill prova att ta mig fram som dansare - går det så går det, jag vill absolut försöka! Mitt närmaste mål just nu, är att jag och en kompis ska söka in på Balettakademin och vi tränar hela tiden för det.

Hur var det att flytta hit och hur är sammanhållningen på skolan, tycker du?
- Jag visste att det skulle vara en stor förändring att flytta hemifrån men jag förstod aldrig hur stor förrän jag gjorde det. Stockholm är en väldigt stor stad i jämförelse med Nyköping, så bara det här att ta sig runt med buss och tunnelbana var trixigt för mig i början. Det har varit en stor förändring, men en positiv sådan och jag trivs jättebra här!

Det var absolut lätt att lära känna nya kompisar. Lärarna jobbar väldigt mycket med att vi ska få bra sammanhållning och jag kan säga att det är tack vare alla i klassen och lärare med flera som man orkar de dagar då det inte har känts lika lätt att ha flyttat hemifrån. Jag känner att jag får väldigt mycket stöd från klassen och lärarna.

Ett par gånger om året har vi Elevhälsodagar här på Kulturama, när vi bland annat springer Kulturama-ruset. Då deltar hela skolan och det är bland annat ett bra tillfälle att få kompisar i andra klasser. Jag har lärt känna många från de andra inriktningarna och det är kul!Läs mer om Kulturama Gymnasium

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Kulturama Gymnasium.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.