Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Dans- och musikalelever berättar om Kulturama

Kulturama har två gymnasieskolor - i Hammarby Sjöstad och på Odenplan. De tre tjejerna Arnella, Karin och Julia berättar om Kulturama Gymnasium och sina utbildningar inom dans och musikal.

Kulturama Gymnasium


Arnella läser musikal på Estetiska programmetMusikal - en utbildning inom sång, dans och teater

Arnella Zetterström, 18 år gammal går sista året på Kulturama Gymnasiums inriktning Musikal.

Hon har alltid varit intresserad av sång, dans och teater och i hemstaden Örebro gick hon på en musikskola. Men det fanns ingen musikalutbildning på gymnasienivå i Örebro och istället hittade hon Kulturama i Stockholm.
-    Jag sökte till Kulturama för att jag vill bli musikalartist. Det var svårt att bestämma sig mellan sång, dans och teater så här fick jag möjlighet att utbilda mig inom alla tre områden, hyfsat nära Örebro.

Flyttade hemifrån inför gymnasiet

Att flytta från hemstaden och stå på egna ben vid 16 års ålder var tufft, man blir vuxen fort och måste laga mat, tvätta, städa och lösa situationer man aldrig gjort förut, menar Arnella. Hon bor i andrahand i en studentetta och trivs jättebra i Stockholm. Ibland åker hon hem till Örebro för att tillbringa tid med familjen, men skolan tar en del tid, liksom kompisar och kvällsaktiviteter som kursen i streetdance som Arnella går på Kulturama.

Många av Arnellas klasskompisar har flyttat till Stockholm, vissa med sin familj och andra utan. Utbildningen i sig skapar gemenskap, man är beroende av varandra hela tiden och måste kunna lita på varandra fullt ut, menar Arnella.
-    Vi har alla något gemensamt och det är att vi brinner för de estetiska ämnena så det gör att vi tillsammans hjälps åt att uppnå våra mål.

"Som en stor familj"

På Kulturama har eleverna varierande skoldagar där många lektionstimmar går till estetiska ämnen som t ex jazzdans, balett, teater och sång. I trean gör musikaleleverna en slutproduktion (”The Wedding Singer") som de arbetar med hela året.  Man läser förstås teoretiska kurser också. Lärarna i de teoretiska ämnena har ofta någon estetisk bakgrund och visar stor förståelse för hur elevernas vardag i skolan ser ut, vilket känns skönt, menar Arnella.
-    Lärarna på Kulturama är toppen och vi är som en familj. Kontakten vi har med våra lärare är väldigt nära och de stöttar oss till 100 % i allt vi gör. Som klass blir man väldigt sammansvetsad.

Arnella läser dans, musik och teater på Kulturama Gymnasiums musikalutbildningMusikaldrömmar efter gymnasiet

På sikt vill Arnella bli musikalartist. Vägen dit kommer troligtvis gå genom vidare studier, kanske på Kulturamas vuxenutbildning, för att sedan söka in till Artisten i Göteborg, men först väntar en tid med resor för att se världen.
-    Mitt drömjobb är förstås att jobba som musikalartist, från vår skola går en del ut direkt i arbete, men skolan är också en grund för vidare studier inom det estetiska. Jag kan tänka mig att arbeta utomlands, branschen är tuff och man måste vara envis och ha vassa armbågar.

Uppträder i Kulturamas jul- och vårshower

Något som är minnesvärt och som har präglat Arnellas tid på Kulturama är deras jul- och vårshower som musikaleleverna gör tillsammans med inriktningen Dans varje år. Under dessa föreställningar uppträder eleverna på Kulturama för vänner, familj och bekanta.
-    Det är en fantastisk vecka där vi får leva ut våra fantasier om att bli artister och tränas i hur tufft det är ute i showbiz branschen. Föreställningarna filmas också som minnen för livet.

”Världens bästa skola”

-    Jag kan verkligen rekommendera Kulturama till blivande gymnasieelever. Vi har världens bästa skola och brinner du för estetiska ämnen är det här du träffar de bästa lärarna och de bästa klasskamraterna. Man måste våga för att vinna, jag skulle göra det igen även om det ibland har varit tufft att stå på egna ben redan från 16 års ålder och flytta till Stockholm. Men det är här allting händer, man blir en vinnare som vågar satsa. Välkommen du med!!

Karin Quist läser dans på Kulturama Gymnasium i StockholmKarin läser Dans på Kulturama Gymnasium

Karin Quist är 17 år och läser andra året på Estetiska programmets inriktning Dans på Kulturama Gymnasium.

För Karin var dansutbildningen ett självklart val, eftersom hon alltid älskat att dansa. Hon valde först en skola i hemstaden Västerås, men efter att ha varit på audition på Kulturama visste hon att det var här hon ville gå!
-    Stämningen och människorna var så härliga och jag kände mig bara hemma på direkten, så jag följde min magkänsla tackade nej till mitt förstahandsval. Utan att veta hur jag skulle göra med varken boende, vänner eller min fritid följde jag min magkänsla, ett beslut jag aldrig ångrat. Programmet passar mig eftersom jag får allt jag vill ha. Teoretiskt får jag de ämnen jag behöver för högskola, och samtidigt får jag dansa i skolan. Jag är väldigt sprallig och har mycket energi, ett program som bara är teoretiskt skulle jag aldrig orka med, men genom att vi har dans på schemat gör det att jag presterar bättre i de teoretiska ämnena också.

Balett, jazz, hiphop och modern dans

På inriktningen Dans läser man förutom de teoretiska ämnena även olika estetiska kurser som dansteknik, dansgestaltning, dansteori, dansträning och estetisk kommunikation. I tvåan och trean väljer man även ett tillval. Karin tycker att arbetet på dansutbildningen är varierande, mycket tack vare att det innehåller olika slags examinationer.

Man dansar olika dansstilar som balett, jazz, hiphop och modern dans. I trean är det mycket eget arbete med dansen då man har soloafton och en egen stor produktion, något Karin ser mycket fram emot, även om det innebär mycket jobb och eget ansvar.
-    Min klass är bäst! Verkligen jag älskar min klass! Har aldrig känt mig så hemma som jag gör här. Danslärarna är toppen då de hela tiden pushar en utan att trycka ner. De hjälper en att växa. Hela atmosfären på skolan är faktiskt grym.

Flyttade från Västerås för att gå gymnasiet i Stockholm

Till en början pendlade Karin från Västerås till skolan i Stockholm, men blev snart stressad och flyttade istället ihop med en kompis, vilket gett mer tid till dansträning på kvällarna och mindre restid.
-    Det bästa som hänt mig i mitt liv var att jag flyttade till Stockholm och började här, för det har förändrat hur jag är som person. Det har gjort mig säker i mig själv och det har gjort att jag vågar stå för vad jag tycker och hur jag är.

Drömmer om en framtid som dansare

Karin satsar fullt ut på att bli dansare och planerar att fortsätta dansa och studera dans efter gymnasiet. Med mycket träning finns chans att komma in på Balettakademin eller någon annan dansutbildning. Eftersom Estetiska programmet är högskoleförberedande finns även möjligheter att läsa vidare så småningom.

Att stå på scen slår allt!

Det är svårt att lyfta fram något särskilt som varit roligt under utbildningen, menar Karin, eftersom allt varit kul. Men alla föreställningar och den oslagbara känslan av att stå på scen och gemenskapen bakom är oslagbara minnen för livet, påpekar Karin.
-     Jag skulle rekommendera skolan för att det är så grym gemenskap och för att det är så bra danslärare! På Kulturama blir man accepterad och det har också gjort att jag tittar annorlunda på andra människor. Jag brukade vara så ytlig, men nu tänker jag knappt på det ytliga när jag möter en ny person. Man reflekterar och tolkar mer och det gör att man lär känna sig själv bättre och på så sätt även kan utvecklas inom sitt konstnärliga ämne. Det gör liksom att man kan ta det till en ny nivå både tekniskt och känslomässigt. Kulturama rockar helt enkelt!

Julia läser en utbildning inom musikal på Kulturama GymnasiumJulia vill bli musikalartist

Julia Lindhe är 18 år och läser inriktningen Musikal på Kulturama Gymnasium. Att få stå på scen och att få uttrycka sig konstnärligt i dans, sång och teater har alltid legat Julia varmt om hjärtat. Det började på dagis med att mima och dansa till idolerna, det var det roligaste som fanns. Sjunga i kör och spela teater på kulturskolan och att få spela allan på roliga timmen i skolan var veckans höjdpunkter.

Drömmarna om att få stå på scen blev större och större och snart fanns det bara ett mål i livet – att få bli musikalartist. Med den inställningen och det målet var det bara att packa väskorna och flytta upp till Stockholm, där gymnasieutbildningen på Kulturama väntade.
-    När jag bestämde mig för att det var på Kulturama Gymnasiums musikalinriktning jag skulle gå hade jag egentligen inga som helst aningar om vilken gemenskap och glädje som väntade. Jag kände ingen som skulle gå där eller som hade gått där, jag var helt utelämnad till att förlita mig på min magkänsla, de människor och lärare jag träffat den där gången i januari 2010. Men jag bestämde mig, lyssnade på mitt hjärta och påbörjade mitt äventyr.

Enorm gemenskap på Kulturama Gymnasium

Precis som Karin och Arnella har Julia flyttat till Stockholm för att läsa på Kulturama. Många flyttar hit själva, bor inneboende eller bor själva någonstans runtom Stockholm, men Julia har haft turen att flytta tillsammans med sin familj. Hon var lite orolig över att skaffa nya vänner i Stockholm, där hon inte kände någon, men att komma in i klassen och få en härlig stämning gick snabbare än väntat.
-    De tre första dagarna handlar ju om att känna sig välkomnad av alla lärare och elever på skolan och det är inget litet välkomnande heller. Stämningen och gemenskapen på skolan är enorm och under de tre första skoldagarna får du verkligen bli en del av den.

Däremot var det svårare att komma in i storstadslivet, menar Julia. Under första året längtade hon ofta till skolan eftersom det var på Kulturama som hon kände sig trygg och hade som roligast!

"Fantastisk musikalutbildning"

Musikalutbildningen på Kulturama Gymnasium är helt fantastisk, tycker Julia och berättar att eleverna på musikalinriktningen och danseleverna har en magisk stämning och arbetar tillsammans med bland annat föreställningar.

Lärarna på Kulturama har stor kompetens och erfarenhet kring yrkeslivet som bland annat musikalartist, dansare, skådespelare och musiker. Det är en proffsig utbildning med hög standard och lärarna är bra på att hitta en nivå som passar alla – det finns möjlighet att utvecklas oavsett vilken nivå man börjar på.
-    Utvecklingen sker i varje elevs egen takt vilket betyder att man inte behöver ha massor med erfarenhet av att ha sjungit, dansat eller agerat. Därför tycker jag inte man ska tveka på att söka, om det så bara är att man tycker det är fantastiskt roligt, menar Julia.

Många möjligheter efter Kulturama Gymnasium

Julias största dröm att få bli musikalartist och det finns många karriär- och studiemöjligheter att välja på efter studenten. Förutom Kulturamas vuxenutbildning inom musikal finns Balettakademin, musikalhögskolan ”Artisten” i Göteborg, Musikalakademin i Umeå och en rad skolor utomlands som tänkbara yrkesutbildningar.

Julia tipsar alla som brinner för något estetiskt att söka till Kulturama, oavsett om du vill ha roligt under gymnasiet eller satsar på en karriär.
-    Välj det DU tycker är roligt och det DU vill. Kulturama är en proffsig skola som erbjuder dig minnen för livet med en enastående gemenskap och ett härligt engagemang både från lärare och elever.
Läs mer om Kulturama Gymnasium

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Kulturama Gymnasium.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.