Mai: "Vård- och omsorgsprogrammet ger mig många alternativ"

Didaktus Liljeholmen

Mai på Vård- och omsorgsprogrammet

Mai går i tvåan på vård- och omsorgsprogrammet. Hon har redan fått erfarenhet inom branschen, både genom sin APL och extrajobb vid sidan av skolan. Är du sugen på att läsa vård och omsorg? Ta reda på vad Mai tycker om programmet och skolan nedan!

Varför valde du att läsa vård- och omsorg?

Jag valde först att läsa samhällsvetenskap. Efter ett tag kände jag att det inte riktigt passade mig, utan ville byta till ett program som leder till jobb efter studenten. Jag är glad att jag bytte då skolan nu känns både rolig och lätt. Programmet ger mig många alternativ, jag har redan fått extrajobb vid sidan av skolan. Jag har varit både personlig assistent och jobbat på äldreboende. Du kan välja att läsa vidare till många olika inriktningar efter studenten, allt från socionom till brandman. 

Vad tycker du om skolan?

Didaktus är bra! Jag har haft duktiga lärare och mentorer hittills. Min lärare i mental träning är extra bra. Klassen är också bra, alla är snälla mot varandra. Jag har utvecklats som person under de första två åren här och även träffat mina bästisar på skolan. 

Vad ser du fram emot mest efter studenten?

Jag har som mål att ha bra betyg när jag tar examen. Jag vill lämna något bra efter mig på skolan så att de kommer ihåg mig. Vill plugga vidare men är inte helt säker på vad, kanske sjuksköterska eller socionom. Det viktigaste är att det är ett socialt jobb där jag får hjälpa människor. Det känns skönt att alltid ha jobb inom vården om jag vill.

Hur är det att göra APL? Vad är det bästa?

Det var jätteroligt. Jag hade en jättebra handledare, inom hemtjänsten umgås man mycket men den man jobbar med fungerade bra. I trean ska vi göra APL igen. Träffat nya människor lärt mig mycket. 

Vad tycker du att man ska man tänka på när man väljer gymnasium?

Det är svårt att välja skola! Var inte rädd för att välja en skola som inte passar dig. Det kommer bli bra oavsett och du kommer att få nya kompisar. 

Varför tycker du att man ska söka till Didaktus Liljeholmen?

Det är nära från stan och skolan är ganska lugn. Jag tycker att du ska välja vård och omsorg om du vill ha många möjligheter efter studenten. Men sätt upp mål med vad du vill med skolan innan du bestämmer dig för ett program. Om du funderar på exempelvis natur, kommer du att orka läsa kemi då? Tänk efter och välj det som du själv vill.
Läs mer om Vård- och omsorgsprogrammet