Film
Om utbildningen
Inriktning Husbyggnad på Anders Ljungstedts gymnasium!
Inom inriktningen husbyggnad kan du välja bland många olika yrkesutgångar. Under det första året varvas undervisning i teoretiska kurser med de olika praktiska kurserna inom byggyrkena.
Om programmet
Bygg- och anläggningsprogrammet är valet för dig som siktar på en framtid inom bygg- och anläggningsbranschen. På det här yrkesprogrammet får du lära dig att arbeta självständigt, utveckla din hantverksskicklighet och förstå processen från idé till färdig produkt.
Många yrkesområden
Du får en gemensam översiktskurs för de olika yrkesområden som finns. Under år 1 får du under den s.k. "rundgången" prova på flera olika moment, t.ex. murning, armering, betong-, trä-, måleri-, plåt- och anläggningsarbeten samt maskin. På så sätt får du en bra inblick i olika yrken.
I yrkesteorin lär du dig bland annat skyddsföreskrifter, yrkesräkning, mätteknik, datorkunskap, grundläggande ritningsläsning och utbildning om olika material och verktyg. Viktiga delar i utbildningen är också att lära sig att arbeta i lag, utföra arbete efter instruktioner från en arbetsledare och att själv ta initiativ och att lösa problem.
APL
Arbetsplatsförlagt Lärande (APL) finns på Bygg- och anläggningsprogrammet, då är du ute och praktiserar på en arbetsplats minst 15 veckor under utbildningen.
Lärling
Du kan också välja att vara lärling på programmet. Då är du ute på arbetsplats under minst hälften av gymnasietiden.
Om inriktningen Husbyggnad
I inriktningen Husbyggnad kan du i årskurs 2 välja bland många olika yrkesutgångar.
1. Du kan till exempel välja att utbilda dig inom något av yrkena:
- byggnadssnickare
- betongarbetare
- murare
2. Första året läser du traditionella skolämnen varvat med praktiska yrkeskunskaper i olika byggyrken.
3. I årskurs 2 under höstterminen och fram till jullovet gör eleven en rundgång i yrkena Betong, Mur och byggnad. Därefter gör eleven ett inriktningsval mot önskat yrke. Under vårterminen gör eleven 5 veckors praktik på ett byggföretag inom valt yrke. Skolan ordnar med praktikplats.
4. I årskurs 3 är all karaktär förlagd i företag minst tisdag, onsdag, torsdag och fredag för alla yrkesinriktningar.
5. Du kan också välja ett av specialyrkena: glastekniker, håltagare, plattsättare, stenmontör, ställningsbyggare, takmontör och undertaksmontör. OBS! Om du väljer ett specialyrke får du den största delen av yrkespraktiken på ett företag i årskurs 3.
6. Har eleven valt ett specialyrke till år 3 (S-yrke*) så går eleven ut i företag direkt. Skolan ordnar med praktikplatsen.
* Specialyrke (S-yrke): glastekniker, håltagare, plattsättare, stenmontör, ställningsbyggare, takmontör och undertaksmontör.
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Linköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Linköpings kommun 581 81 LINKÖPING
Telefon: 013-208820
Mejladress: gymnasieantagningen@linkoping.se
Certifiering
Branschrekommenderad skola
Branschrekommenderad skola är en certifiering som utfärdas av Byggbranschens Yrkesnämnd. Certifieringen kvalitetssäkrar utbildningen och stärker samarbetet mellan skolor och företag inom bygg- och anläggningsbranschen.
Läs mer om Branschrekommenderad skola här!Kontakta skolan

Anders Ljungstedts gymnasium
"Engagerade lärare, nära samarbete med branschen och en hög trivselfaktor!" Anders Ljungstedts gymnasium är en yrkesskola i Linköping med gångavstånd till stadens resecentrum och stadskärna. Anders Ljungstedts gymnasium tar emot elever från hela Sverige i ett mycket brett programutbud. En yrkesutbildning...
Läs mer om Anders Ljungstedts gymnasium och visa alla program.