Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 200 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 80,0
(medelvärde: 175,2)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 200 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 80,0
(medelvärde: 175,2)
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Inriktning Husbyggnad på Anders Ljungstedts gymnasium!

Inom inriktningen husbyggnad kan du välja bland många olika yrkesutgångar. Under det första året varvas undervisning i teoretiska kurser med de olika praktiska kurserna inom byggyrkena.

Om programmet

Bygg- och anläggningsprogrammet är valet för dig som siktar på en framtid inom bygg- och anläggningsbranschen. På det här yrkesprogrammet får du lära dig att arbeta självständigt, utveckla din hantverksskicklighet och förstå processen från idé till färdig produkt.

Många yrkesområden

Du får en gemensam översiktskurs för de olika yrkesområden som finns. Under år 1 får du under den s.k. "rundgången" prova på flera olika moment, t.ex. murning, armering, betong-, trä-, måleri-, plåt- och anläggningsarbeten samt maskin. På så sätt får du en bra inblick i olika yrken.

I yrkesteorin lär du dig bland annat skyddsföreskrifter, yrkesräkning, mätteknik, datorkunskap, grundläggande ritningsläsning och utbildning om olika material och verktyg. Viktiga delar i utbildningen är också att lära sig att arbeta i lag, utföra arbete efter instruktioner från en arbetsledare och att själv ta initiativ och att lösa problem.

APL

Arbetsplatsförlagt Lärande (APL) finns på Bygg- och anläggningsprogrammet, då är du ute och praktiserar på en arbetsplats minst 15 veckor under utbildningen.

Lärling

Du kan också välja att vara lärling på programmet. Då är du ute på arbetsplats under minst hälften av gymnasietiden.

Om inriktningen Husbyggnad

I inriktningen Husbyggnad kan du i årskurs 2 välja bland många olika yrkesutgångar.

1. Du kan till exempel välja att utbilda dig inom något av yrkena:

  • byggnadssnickare
  • betongarbetare
  • murare

2. Första året läser du traditionella skolämnen varvat med praktiska yrkeskunskaper i olika byggyrken.

3. I årskurs 2 under höstterminen och fram till jullovet gör eleven en rundgång i yrkena Betong, Mur och byggnad. Därefter gör eleven ett inriktningsval mot önskat yrke. Under vårterminen gör eleven 5 veckors praktik på ett byggföretag inom valt yrke. Skolan ordnar med praktikplats.

4. I årskurs 3 är all karaktär förlagd i företag minst tisdag, onsdag, torsdag och fredag för alla yrkesinriktningar.

5. Du kan också välja ett av specialyrkena: glastekniker, håltagare, plattsättare, stenmontör, ställningsbyggare, takmontör och undertaksmontör. OBS! Om du väljer ett specialyrke får du den största delen av yrkespraktiken på ett företag i årskurs 3.

6. Har eleven valt ett specialyrke till år 3 (S-yrke*) så går eleven ut i företag direkt. Skolan ordnar med praktikplatsen.

* Specialyrke (S-yrke): glastekniker, håltagare, plattsättare, stenmontör, ställningsbyggare, takmontör och undertaksmontör.

Är du intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Linköping

Behörighet

För behörighet till Bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Linköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Linköpings kommun 581 81 LINKÖPING
Telefon: 013-208820
Mejladress: gymnasieantagningen@linkoping.se

Certifiering

Branschrekommenderat skola

Branschrekommenderad skola

Branschrekommenderad skola är en certifiering som utfärdas av Byggbranschens Yrkesnämnd. Certifieringen kvalitetssäkrar utbildningen och stärker samarbetet mellan skolor och företag inom bygg- och anläggningsbranschen.

Läs mer om Branschrekommenderad skola här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Anders Ljungstedts gymnasium
Anders Ljungstedts gata 1
582 54 Linköping

Anders Ljungstedts gymnasium

"Engagerade lärare, nära samarbete med branschen och en hög trivselfaktor!" Anders Ljungstedts gymnasium är en yrkesskola i Linköping med gångavstånd till stadens resecentrum och stadskärna. Anders Ljungstedts gymnasium tar emot elever från hela Sverige i ett mycket brett programutbud. En yrkesutbildning...

Läs mer om Anders Ljungstedts gymnasium och visa alla program.

Sponsrad