Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 170 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 85,0
(medelvärde: 187,6)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 170 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 85,0
(medelvärde: 187,6)
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Husbyggnad!

Inom inriktningen husbyggnad kan du välja bland många olika yrkesutgångar. Under det första året varvas undervisning i teoretiska kurser med de olika praktiska kurserna inom byggyrkena.

Betongarbetare

De flesta hus vilar på en grund av armerad betong. Som betongarbetare armerar och gjuter du golv, väggar och pelare. Du kan också jämna till betonggolv med olika sorters spackel.

Det blir allt vanligare med förtillverkade betongelement, t.ex. väggar eller fasadelement, som kommer direkt från fabrik till bygget. Betongarbetaren tar hand om och monterar elementen på plats. Många konstruktioner, t.ex. broar, kräver en avancerad armering och du kan också specialisera dig på just armering. Betong som används vid gjutningar levereras färdigblandad till bygget från en betongfabrik. Att vara betongarbetare kan vara fysiskt krävande, men arbetet underlättas av hjälpmedel i form av t.ex. byggkranar och betongpumpar.

Byggnadssnickare

Träarbetare är ett modernt yrke från förr och som tidigare gick under benämningen snickare. Byggteknik, material, verktyg och maskiner har successivt förändrat träarbetarens jobb till ett modernt och omväxlande yrke.

Fortfarande byggs många hus helt i trä. Det finns småhus som byggs i löst virke där väggar, golv och takstolar tillverkas på plats. Det byggs också trähus av förtillverkade element, som monteras av träarbetare. Träarbetaren är med, både tidigt och sent, i byggandet. Formar för att gjuta grunden till huset görs i trä och när huset nästan är klart monterar träarbetaren snickerier och skåpinredning. Träarbetare är ett hantverksjobb som kräver stor yrkesskicklighet. Det märks kanske främst vid ombyggnader där det sällan finns några räta vinklar och kanske inte heller några ritningar. En träarbetare kan ha väldigt olika arbetsuppgifter och många specialiserar sig därför på exempelvis formsättning eller inredning.

Murare

Som murare är dina vanligaste sysslor att mura väggar av block eller tegel och att putsa. Du lägger tegelstenarna eller blocken på varandra och mellan varje sten eller block lägger du murbruk som fogar ihop dem. Arbetet görs för hand och du använder mursleven för att lägga på murbruk. Jobbet kräver noggrannhet och du använder vattenpasset och ett uppspänt snöre för att varje lager av tegelstenar ska bli plant och inte luta. Plattsättning av golv och väggar med till exempel kakel kan ingå i arbetet, men utförs ibland av särskilda plattsättare. Det finns också murare som gör inredningsjobb, till exempel väggar av tegel eller puts. Som murare kan man också arbeta med stuckatur, utsmyckningar av gips, exempelvis dekorativa taklister och takrosetter. Det är ett avancerat jobb som kräver vidareutbildning.

Många yrkesområden

Efter Bygg- och anläggningsprogrammet kan du arbeta inom en rad olika branscher. Därför finns det också olika inriktningar att välja mellan på Anders Ljungstedts gymnasium, och du väljer inriktning inför år 2.

I yrkesteorin lär du dig bland annat skyddsföreskrifter, yrkesräkning, mätteknik, datorkunskap, grundläggande ritningsläsning och utbildning om olika material och verktyg. Viktiga delar i utbildningen är också att lära sig att arbeta i lag, utföra arbete efter instruktioner från en arbetsledare och att själv ta initiativ och att lösa problem.

APL

Arbetsplatsförlagt Lärande (APL) finns på Bygg- och anläggningsprogrammet, då är du ute och praktiserar på en arbetsplats minst 15 veckor under utbildningen.

Lärling

Du kan också välja att vara lärling på programmet. Då är du ute på arbetsplats under minst hälften av gymnasietiden.

Är du intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Linköping

Behörighet

För behörighet till Bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Linköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Linköpings kommun 581 81 LINKÖPING
Telefon: 013-208820
Mejladress: gymnasieantagningen@linkoping.se

Certifiering

Branschrekommenderat skola

Branschrekommenderad skola

Branschrekommenderad skola är en certifiering som utfärdas av Byggbranschens Yrkesnämnd. Certifieringen kvalitetssäkrar utbildningen och stärker samarbetet mellan skolor och företag inom bygg- och anläggningsbranschen.

Läs mer om Branschrekommenderad skola här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Anders Ljungstedts gymnasium
Anders Ljungstedts gata 1
582 54 Linköping

Välkommen till Anders Ljungstedts gymnasium - en värld av möjligheter!

Anders Ljungstedts gymnasium är en yrkesskola i Linköping med gångavstånd till stadens resecentrum och stadskärna. Anders Ljungstedts gymnasium tar emot elever från hela Sverige i ett mycket brett programutbud. En yrkesutbildning är ett smart val oavsett om du vill börja arbeta...

Läs mer om Anders Ljungstedts gymnasium och visa alla program.

Sponsrad