Visa gymnasium.se som: Mobil

Så framtidssäkrar du din gymnasieutbildning – 3 tips

Modern teknik tar en allt större plats i vårt digitaliserade samhälle. Digitaliseringen innebär vissa utmaningar – forskning visar att den tekniska utvecklingen snart kommer att få miljontals jobb att försvinna. Vad kan du göra för att hålla dig attraktiv på framtidens arbetsmarknad? Här är tre sätt för dig att framtidssäkra din gymnasieutbildning!

1. Satsa på IT och Tech

Forskning visar att många traditionella jobb kommer att försvinna. Låter det skrämmande? Ingen fara! Digitaliseringen medför att minst lika många nya jobb skapas. Redan idag råder det brist på till exempel IT-specialister, programmerare och systemutvecklare inom flera branscher. Vill du framtidssäkra din gymnasieutbildning är det alltså klokt att satsa på en utbildning med fokus på IT och tech.

2. Bred grund + spetskompetens = sant

Framtidens arbetsmarknad kommer att vara i ständig förändring. Det kan vara smart att se till att du har en bred grund att stå på, för att sedan kunna bli expert inom ett område som intresserar dig. Med ökad e-handel och ett digitaliserat kulturliv kommer IT-kompetens vara hett eftertraktat inom flera sektorer. Är du nyfiken på till exempel Machine Learning, AI eller programmering? Perfekt! Lär dig så mycket du bara kan – med digital spetskompetens och kunskaper i ny teknik redan på gymnasiet kommer du garanterat ha ett försprång på framtidens arbetsmarknad!

3. Välj en gymnasieutbildning som ger möjligheter med ny teknik

Framtidens förutsättningar förändras hela tiden – ofta snabbare än tiden det tar att skapa nya läromedel. Ta reda på om utbildningen du är intresserad av hänger med i utvecklingen genom att undersöka möjligheterna att prova på ny teknik. Hur jobbar skolan med VR, AR och AI? Finns det möjlighet att göra praktik på relevanta arbetsplatser och finns det några branschsamarbeten? Kan skolan ge dig certifiering inom digitala branschverktyg? Har skolan en nära koppling till arbetslivet ger det dig möjlighet att redan på gymnasiet komma ett steg närmare drömjobbet!

6 tips på framtidssäkrade gymnasieutbildningar:

1. Informations- och medieteknik

2. Teknikvetenskap

3. Design och produktutveckling

4. Naturvetenskap

5. Dator- och kommunikationsteknik

6. Estetik och media

Senast uppdaterad: 21 jan 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-02-09

Vintersport på schemat!

Har ditt sportlov börjat än? Kanske har du fullt upp med att åka skidor, snowboard eller skridskor i det härliga vintervädret. Här har vi listat ett gäng härliga idrottsutbildningar som ger dig tillgång till sportlovsliknande aktiviteter på schemat - under hela läsåret! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-08-24

Är du Sveriges nästa GW?

Drömmer du om att jobba med att lösa brott? Då kan du plugga kriminologi redan på gymnasiet! Du kan läsa till exempel psykologi och juridik anpassat till studiet av brott. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-17

Så hittar du din pluggmotivation

Hur hittar man inspirationen för ytterligare tre år vid skolbänken? Att börja gymnasiet eller att komma tillbaka är en ny fas i livet som kan kännas jobbig, men det har sina förklarliga skäl till det. Vi tipsar om fyra sätt att hitta din studiemotivation.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin