Så framtidssäkrar du din gymnasieutbildning – 3 tips

Den tekniska utvecklingen kommer att få miljontals jobb att försvinna. Vi listar tre tips du kan tänka på för att vara attraktiv på framtidens arbetsmarknad!

Modern teknik tar en allt större plats i vårt digitaliserade samhälle. Digitaliseringen innebär vissa utmaningar – forskning visar att den tekniska utvecklingen snart kommer att få miljontals jobb att försvinna. Vad kan du göra för att hålla dig attraktiv på framtidens arbetsmarknad? Här är tre sätt för dig att framtidssäkra din gymnasieutbildning!

1. Satsa på IT och Tech

Forskning visar att många traditionella jobb kommer att försvinna. Låter det skrämmande? Ingen fara! Digitaliseringen medför att minst lika många nya jobb skapas. Redan idag råder det brist på till exempel IT-specialister, programmerare och systemutvecklare inom flera branscher. Vill du framtidssäkra din gymnasieutbildning är det alltså klokt att satsa på en utbildning med fokus på IT och tech.

2. Bred grund + spetskompetens = sant

Framtidens arbetsmarknad kommer att vara i ständig förändring. Det kan vara smart att se till att du har en bred grund att stå på, för att sedan kunna bli expert inom ett område som intresserar dig. Med ökad e-handel och ett digitaliserat kulturliv kommer IT-kompetens vara hett eftertraktat inom flera sektorer. Är du nyfiken på till exempel Machine Learning, AI eller programmering? Perfekt! Lär dig så mycket du bara kan – med digital spetskompetens och kunskaper i ny teknik redan på gymnasiet kommer du garanterat ha ett försprång på framtidens arbetsmarknad!

3. Välj en gymnasieutbildning som ger möjligheter med ny teknik

Framtidens förutsättningar förändras hela tiden – ofta snabbare än tiden det tar att skapa nya läromedel. Ta reda på om utbildningen du är intresserad av hänger med i utvecklingen genom att undersöka möjligheterna att prova på ny teknik. Hur jobbar skolan med VR, AR och AI? Finns det möjlighet att göra praktik på relevanta arbetsplatser och finns det några branschsamarbeten? Kan skolan ge dig certifiering inom digitala branschverktyg? Har skolan en nära koppling till arbetslivet ger det dig möjlighet att redan på gymnasiet komma ett steg närmare drömjobbet!


Annonser