Yrke - Forum

2010-10-10 15:35   Sara

Hej, jag undrar vad man kan arbeta som i framtiden om man går Sötåsens naturbruksgymnasium? Är det svårt att komma in på Sötåsen?


RE: Yrke
2010-10-12 10:50   Naturbruksgymnasiet Sötåsen
post

Hej Sara,

Tack för dina frågor, jag ska försöka svara så utförligt som möjligt.

Intagningskraven till Sötåsens Naturbruksprogram är att du har godkänt i Matte, Svenska och Engelska + 5 ämnen till. Alltså 80 poäng.

Om du är intresserad av mer information kan vi skicka den nya Naturbruksbroschyren hem till dig. Skriv då ner dina adressuppgifter och skicka till marknad@sotasen.se.

På Sötåsen har vi två inriktnigar; Djur och Lantbruk. Här blandar vi teori med praktik och ca en heldag i veckan JOBBAR man med sitt intresse i vårat djurhus, ladugård, maskinverkstad, hundbana mm.

Om du läser DJURINRIKTNINGEN kommer du att få läsa om sällskapsdjur, hundar och lantbruksdjur.
Fördjupningarna inom Djurinriktningen är:
SÄLLSKAPSDJUR, här lär du dig så mycket att du kan få anställning i tex en zoobutik, eller till och med starta en egen. Du kan också få jobb på djurpark eller liknande, med lite tur.
HUND, här kan du arbeta i tex en kennel, hundpensionat, hunddagis. Man kan också starta eget och jobba som hundtränare eller starta någon annan typ av hundföretag.
LANTBRUKSDJUR, här blir du en djurskötare som kan jobba på alla typer av gårdar, allt från grisgårdar, till fårfarmer och mjölkgårdar.
LANTBRUKSDJUR MED VALLHUND, här blir du en djurskötare som kan jobba på alla typer av gårdar, allt från grisgårdar, till fårfarmer och mjölkgårdar. du har också tillräckliga kunskaper för att valla boskapen med hund.

Sen har vi ju som sagt LANTBRUKSINRIKTNINGEN också. Här har vi en mängd olika fördjupningar alla fördjupningar ger jobb efteråt, nästan alla studenter har jobb INNAN de tar studenten.
Fördjupningarna är:
MASKINFÖRARE, här jobbar man på gårdar och kör maskiner
MASKINREPARATÖR (Lantbruksmaskiner, Bioenergisystem), här kan man få jobb på alla typer av maskinverkstäder, allt från Bil-, till Lantbruksmaskinsverkstäder. Om du läser med inriktning bioenergisystem kan du jobba som servietekninker på olika energianläggningar.
LANDSBYGDSENTREPENÖR, här kan man jobba med allt inom lantbruk, många får jobb inom farmartjänst.
DJURSKÖTARE - LANTBRUKSDJUR, samma utbildning som på Djurinriktningen, du får jobb på alla typer av gårdar.
DJURSKÖTARE - LANTBRUKSDJUR MED VALLHUND, samma utbildning som på Djurinriktningen.
LANTARBETARE- här lär du dig om allt inom lantbruk och kan få jobb på en gård eller starta en egen.

Som du ser är valmöjligheterna DIREKT EFTER GYMNASIET enorma och man kan jobba med det som intresserar en mest.
Men man kan också läsa vidare på YRKESHÖGSKOLA och bli Gårdsmästare, Hovslagare, Hundpsykolog mm.
Sen är det många som läser vidare på HÖGSKOLAN och här kan man ju läsa om allt från Djursjukskötare till Agronom, eller något helt annat som tex polis, lärare, ekonom. För att komma in på högskolan behöver du dock läsa lite fler teoretiska ämnen, då gör man som så att man tar bort några av de praktiska kurserna och läser teorikurser istället. Dessa kurser kan man självklart läsa direkt på Sötåsen.


RE: Yrke
2010-10-12 17:58   Sara

Tack för svaren! Detta är till en stor hjälp.


RE: Yrke
2010-10-14 15:52   Elevambassadören på Naturbruksgymnasiet Sötåsen

Det är roligt att du är intresserad av våran skola. Du är mycket välkommen att besöka vår skola innan du ska välja vilken skola du vill börja på.

Vi har besöksdagar för dig och andra intresserade elever fredagarna 19 nov, 3 dec, 21, jan och 4 feb. Vi börjar med lite fika i matsalen kl 09.30, därefter får du information om skolan och programmet och därefter får du en rundvandring på skolan, avslutningsvis bjuder vi på lunch.
Om du inte kan komma en fredag kan du få komma på onsdagarna kvällstid 1 dec och 19 jan, de dagarna börjar vi med kvällsmat i matsalen kl 18.30. Du får självklart ta med dina föräldrar vid båda tillfällena.

Vi önskar att du anmäler dig till våran expedition på nr 0506-16800 eller på mail exp.sotasen@vgregion.se

Hjärtligt välkommen!


Naturbruksskolan Sötåsen
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information