Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

byta gymnasium under - Forum

2018-01-16 08:31   björn hellberg

Hej jag går just nu I tvåan i gymnasiet i en skola i skåpens län, och vill byta under sommarn så jag hamnar i en skola i Halland efter sommarn och går mitt sista år där. Samma program förstås Går det och hur gör man? Är det möjligt fast man inte har gjort klart vissa kurser? Och hur behöver man i så fall göra? MVH björn


RE: byta gymnasium under
2018-01-17 10:13   Petra Öster

Hej,

Det kan finnas en möjlighet att du får byta. Det beror för det första på om det finns lediga platser på den skola du vill gå istället. Du ska kontakta rektorn på den skola du vill gå för att få veta om skolan har lediga platser på programmet du vill gå. Läs mer om att byta skola/program här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV


RE: byta gymnasium under
2018-09-05 16:39   En jätteosäker tjej

Hej! Jag bor i sundsvall och precis börjat gymnasiet! Trivs väldigt bra! På plusgymnasiet! Men har blivit erbjuden Fastjobb efter skola och helger och lov osv. Och tycker det är en stor möjlighet för mig att kunna skaffa lägenhet lätt och kunna lära mig ta hand om mig själv! Men grejen e den att alla erbjudanden jag fått finns i Stocholm. Så de känns väldigt jobbigt! Finns det möjlighet att man kan byta till samma gymnasie och linje fast i Sthlm? Blir det nå konsekvenser för det? Om jag skulle börja där i början på 2an? Eftersom jag går 1an nu


RE: RE: byta gymnasium under
2018-09-06 15:05   Petra Öster

Hej,

När det kommer till byten av skola är det två saker som är viktigt att tänka på. Först måste du veta om skolan tar emot nya elever så långt in på utbildningen. Sedan handlar det även om det finns plats för dig på programmet. Bästa sättet att få reda på det är att kontakta skolan du är intresserad av. Här kan du läsa om att byta gymnasieskola:

https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Du kan söka till en skola som har riksintag, alltså friskolor, eller som är riksrekryterande. Då kan du söka på samma villkor och du har lika lätt att komma in där om bor i samma kommun som skolan ligger i eller om du bor i någon annan del av landet. Du kan läsa mer här om att få ekonomiskt stöd för detta, och hur det ser ut med riksintag: http://www.riksintag.se/.

Lycka till! / Petra, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information