Hur blir jag läkare efter Samhällsprogrammet?

18 jun 2020
FRÅGA
Hej! Jag ska börja Sam beteende till hösten åk1. Jag vill i framtiden jobba som barnläkare. Jag undrar därför hur jag ska göra för att komma in på läkarlinjen i universitetet efter gymnasiet då jag inte kommer att lösa natur ämnen på min linje och är medveten om att man måste vara godkänd i dem ämnena för att komma in på läkarlinjen.

Så hur ska jag göra? Läsa in kurserna på komvux? Snällla behöver verkligen veta ASAP❤️

Svar:

22 jun 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du går samhällsprogrammet så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. 

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng så det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information