Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag tandläkare efter Samhällsvetenskapsprogrammet?

18 mar 2020
FRÅGA
Hej!
Jag går i ettan i gymnasiet och läser Samhällsvetenskapsprogrammet. Jag älskar programmet verkligen men jag har nu i efterhand insett att jag vill bli tandläkare. Jag vet att samhällsprogrammet inte kan ge mig behörighet för att läsa till tandläkare. Därför har jag många frågor gällande detta. Den grundläggande behörigheten för tandläkarutbildningen är som jag vet Biologi 2, kemi 2, Fysik 2 och matte 4. Dessa kurser kan jag läsa i komvux. Men behöver jag även läsa biologi 1, kemi 1, fysik 1 och matte 3? Eller räcker det med dem kurser jag tidigare skrivit? Jag undrar även hur lång tid det hade tagit för mig att läsa dessa kurser i komvux. Har hört att det tar 6 månader medan det finns andra som säger att det är 1 år. Min sista fråga är om det finns möjlighet för mig att läsa kurserna på komvux under min gymnasieutbildning eller under sommarlov exempelvis för att inte behöva läsa dem efter studenten? Vad tycker ni jag borde göra?

Tack så mycket i förhand!

Svar:

19 mar 2020

Hej!

Vad roligt att du trivs på ditt program! Ja, som du har förstått behöver du läsa in kurserna du saknar efteråt. Du kan göra det på Komvux men du kan också välja att gå ett naturvetenskapligt basår på universitetet. Du kommer att få läsa alla kurser eftersom de bygger på varandra. Matte 3 ger behörighet till matte 4 osv. 

Hur lång tid det tar på Komvux är upp till dig. Man kan nämligen anpassa takten efter hur man själv vill ha det. För att spara lite tid kan du redan nu läsa några av kurserna du behöver. Till exempel kan du välja att läsa matte 3 i ditt individuella val. ibland kan man också få tillstånd av rektorn att läsa utökade kurser. Du kan prata med din rektor om dina möjligheter att göra det.

Lycka till med dina planer! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information