Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du undertaksmontör

Så blir du undertaksmontör

Hur blir man undertaksmontör på gymnasiet?

För att jobba som undertaksmontör är det bra att läsa inriktning Husbyggnad på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram. Dina studier är inriktade på kärnämnena från början, men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lik oavsett vilken inriktning du har valt att läsa inom byggprogrammet. På det sätter har du möjlighet att prova olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

I årskurs 1 läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. I årskurs 2 och 3 varvas teori i skolan och praktik ute på arbetsplatser. Därefter får du gå utbildning som lärling, med lärlingslön, ute på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år. Efter din lärlingsutbildning är du redo för yrkesteoretiskt prov. När du har fått godkänt på provet får du ditt yrkesbevis.

Vad gör en undertaksmontör?

Undertak används för att isolera ljud och värme, men också för att ge finare innertak när till exempel rördragningar och ventilationstrummor behöver döljas. Ett snyggt undertak kan höja ett helt rums utseende. Arbetet är ett omväxlande inomhusjobb där både arbetsplatserna och de olika typerna av undertaksmaterial varierar.

Som undertaksmontör kommer du in i ett sent skede i byggprocessen. Det är vanligt att du jobbar med tak 3-4 meter över golvet. Det kan till exempel vara i skolor, sjukhus och kontor. Men det kan också vara så högt som 20 meter upp, exempelvis vid ljuddämpning av en industrihall.

Det handlar ofta om att du får ta fantasin till hjälp och se det som en utmaning att dölja alla rör och lufttrummor. Du har stor frihet i jobbet och ofta arbetar man två eller tre i lag.

Framtidsutsikter för undertaksmontörer

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för hur arbetsmarknaden kommer se ut för undertaksmontörer de närmaste åren.

Läs mer: http://www.byn.se/vaegen-till-ditt-yrkesbevis/yrken-i-var-bransch-2/undertaksmontoer-2

Källa: Byggare.com

divider

Bra val av gymnasieprogram:

divider

« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


divider

Senast uppdaterad: 04 jul 2017

Hitta ditt drömyrke