Vilken är den vanligaste frågan när du säger att du jobbar inom järnvägen, Sylvia?

Sylvia arbetar som signaltekniker. Läs mer om hur en typisk arbetsdag ser ut och vad det bästa med att vara signaltekniker är!

Om jag är involverad i signalfel. Jag brukar svara nej, men ett signalfel är egentligen ett signalrätt! Det som benämns som signalfel innebär ju att signalanläggningssäkerhetssystemet fungerar.

Sylvia arbetar som signaltekniker hos Infranord och just nu arbetar jag på några av Storstockholms lokaltrafiks banor.

Hur ser en typisk dag ut?

I mitt jobb finns ingen “typisk” dag då ingen dag är den andra lik. Oftast kommer jag in på kontoret på morgonen och tar en kaffe med kollegorna. Därefter delar vi upp oss i olika arbetslag och beger oss till våra respektive arbetsplatser för dagen. Arbetsuppgifterna i spårmiljö varierar beroende på vad vi gör just den dagen. En återkommande arbetsuppgift är översyner av diverse signaltekniska objekt. Mot slutet av dagen åker vi tillbaka till kontoret och dokumenterar dagens arbete.

Varför valde du järnvägen?

Det var faktiskt en ren slump. Jag arbetade som väktare i tunnelbanan och såg en annons om en utbildning till järnvägsprojektör. Då jag redan arbetade i närheten av spårmiljö kändes det lockande.

Vilken utbildning har du?

Jag har en yrkeshögskoleexamen, inriktning STI-Ingenjör Järnvägsprojektör (EST).

Hur har din resa inom järnvägen varit?

Min resa inom järnvägen har bara börjat, men än så länge har det varit väldigt rolig och lärorik. Inledningsvis ville jag arbeta som projektör och nu är jag ute i spårmiljö som signaltekniker, så jag ser med spänning fram emot och se vart denna resa ska ta mig framöver.

Vad är det bästa med jobbet?

Det bästa med mitt jobb är definitivt mina kollegor! Vi tillbringar mer tid tillsammans under vardagarna än vad vi gör med våra familjer, så därför är det oerhört viktigt att trivas tillsammans med kollegorna. Då vi inte arbetar ensamma ute på spåret är det viktigt att vi har en bra arbetsrelation, och det har vi.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att jobba här?

Ta klivet, du kommer inte att ångra dig! Järnvägen är unik arbetsplats med många olika arbetsmöjligheter.


Annonser