Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du stenmontör

Så blir du stenmontör

Hur blir man stenmontör på gymnasiet?

För att bli stenmontör är det bra att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Husbyggnad på gymnasiet. Från början är dina studier framförallt inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden på gymnasiet är ganska lika för alla inriktningar inom Bygg- och anläggningsprogrammet. Det ger dig möjlighet att få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du gör ditt slutgiltiga val.

År 1 läser du traditionella skolämnen som du varvar med grundläggande praktik. År 2 och 3 varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du gå utbildning som lärling på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år, där du får lärlingslön.

Efter lärlingsutbildningen är du redo för yrkesteoretiskt prov och efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Vad gör en stenmontör?

Stenmontören arbetar med att montera sten både inomhus och utomhus. De vanligaste och mest använda materialen är marmor, skiffer, granit och kalksten. Som stenmontör är det bra att ha känsla för färg, form och mönster. Det arbete du gör kommer att synas i många år.

De vanligaste arbetsuppgifterna är att lägga golv, montera fasader och sätta trappor. Nyproduktion, renovering och underhåll är vanliga arbetsfält för stenmontörer. Oftast handlar det om små jobb, men det förekommer även större arbeten då man arbetar i lag.

Framtidsutsikter för stenmontörer

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för hur arbetsmarknaden kommer se ut för stenmontörer de närmaste åren.

Läs mer: http://www.byn.se/vaegen-till-ditt-yrkesbevis/yrken-i-var-bransch-2/stenmontoer-2

Källa: Byggare.com

divider

Bra val av gymnasieprogram:

divider

« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


divider

Senast uppdaterad: 04 jul 2017